Zoe Quinn är en av de personer som drabbats av trakasserier sedan Gamergate-skandalen startade 2014.
Zoe Quinn är en av de personer som drabbats av trakasserier sedan Gamergate-skandalen startade 2014.

Gamergate-skandalens huvudperson Zoe Quinn lägger ner försök att få till ett kontaktförbud för hennes ex som trakasserat henne. Anledningen? Hon är rädd att det bara ska elda på nya trakasserier.

Niklas Sintorn.

Linus Larsson.

– Det verkar som att hon gör det här för sin egen skull och framför allt för sina nära och kära, säger Niklas Sintorn, frilansande spelredaktör och recensent för bland annat tidningen Hallå och sydsvenskan.se och redaktör för sajten Svampriket.se.
 
Vad betyder det att fallet läggs ner?

– Det är svårt att säga om det här gynnar eller missgynnar Zoe Quinn eller rörelsen mot henne. De som är emot henne kallar henne för ett "proffs-offer" och de kommer antagligen att se det här som en seger.

För ett och ett halvt år sedan exploderade spelvärlden i den så kallade Gamergate-skandalen – i centrum stod indie-spelutvecklaren Zoe Quinn. 

►LÄS MER: Vad är #Gamergate – 9 frågor och svar

En ex-pojkvän hängde ut Quinn på nätet och anklagade henne för att ha varit otrogen med en journalist på den stora spelsajten Kotaku. Quinn blev därefter utsatt för en hatkampanj som hon bland annat beskrev i artikeln "5 saker jag lärt mig av att vara internets mest hatade person".

Den mycket infekterade debatten som följde i spelvärlden handlade om näthat och sexism i spelvärlden och om relationen mellan spelmedier och spelbranschen. Mycket grova hot och hatkampanjer har drabbat de inblandade.

►LÄS MER: Spelföretagen tar avstånd från hot och sexism

Nu väljer Zoe Quinn att lägga ner ett försök att få till ett kontaktförbud för hennes ex och skriver själv som förklaring att hon inte orkar driva fallet och att varje återupptagande av det lett till nya vågor av trakasserier från hennes ex och den nätmobb som stödjer honom.  

Quinn beskriver också oförmågan hos rättsväsendets representanter att hantera nättrakasserier:

– En sade att jag helt enkelt borde ge upp min karriär och sluta vara på nätet om jag inte ville bli trakasserad. Han tittade knappt på högen av bevis innan han förklarade att han inte hade någon aning om vad internet handlar om och att han inte ville veta.

►LÄS MER: Så utsätts svenska speltjejer: "Jag ska se till att ditt liv blir ett helvete"

DN-journalisten Linus Larsson, som är en av redaktörerna för Zoe Quinn i antologin The State of play, förstår hennes val:

– Gamergate och allt det för med sig är så rakt igenom bedrövligt för spelkulturen och särskilt för de som har drabbats direkt av trakasserierna. Att en person som Zoe inte orkar driva fallet vidare är sorgligt, men efter att ha läst vad hon skriver så förstår jag samtidigt hennes beslut.

– Jag hoppas och tror inte att det betyder slutet för de som vill motverka sexism i spelvärlden.

Enligt Niklas Sintorn har flera av de svenska spelföretagen varit ganska bra på att markera mot trakasserier av kvinnor i spelvärlden.

– De sa: Ni i Gamergate representerar inte oss. Sluta trakassera folk. Men sen om det har bitit är svårt att säga.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Gamergate