Totalt 24 000 personer ska ha drabbats.
Totalt 24 000 personer ska ha drabbats.

En av Litauens största plastikkirurgikliniker har blivit hackade. Nu har minst 400 svenskarnas intimbilder lagts ut på en webbsida. För att tas bort kräver hackarna betalt, rapporterar Ekstrabladet.

Grožio Chirurgija, som är en av Litauens största plastikkliniker, har blivit hackade. Patienters journaler, inklusive personuppgifter, har lagts ut på darknet. Det rapporterar danska Ekstrabladet och litauiska 15min.

I vissa fall rör det sig om intima bilder. För att få bilderna och journalerna borttagna kräver hackargruppen mellan 50 och 2 000 euro. Enligt Kvällsposten ska 400 svenskar och 1 600 danskar fått sina patientjournaler publicerade. Totalt 24 000 personer ska ha drabbats, enligt 15min.

LÄS MER: Erik köper droger på nätet: Klart det finns ett visst mått av nervositet

Den litauiska kliniken ska ha samarbetat med kliniken Luxuskirurgi i Köpenhamn, som skickat patienter dit. Dansk polis bekräftar för Ekstrabladet att händelsen ägt rum.

Enligt 15min ska en rysk hackargrupp med namnet ”Tsar team”, också kända som ”Fancy bear” stå bakom attacken.

Metro har inte kunnat nå sajten där bilderna och journalerna är publicerade under tisdagskvällen, men kan bekräfta via cachade versioner att den nyligen legat uppe. På sajten beskriver hackargruppen hur de kommer att göra databasen helt offentligt den 30 juni om ingen betalar ut den totala lösensumman.

”Varje vecka kommer några foton att bli offentliga.”, skriver gruppen, som också kritiserar plastikkliniken för att enligt hackergruppen ha haft dålig säkerhet.

Anders Ahlqvist, IT-brottsexpert på polisens nationella operativa avdelning, säger till Kvällsposten att svenska offer uppmanas polisanmäla händelsen.

– Vi har inte sett i våra flöden eller underrättelser att det är något som har anmälts i Sverige och vi har ingen information som vi kan agera på just nu, säger han till tidningen.

Det här är inte första gången ”Tsar Team” ligger bakom stora hackerattacker. I augusti hackade gruppen sig in i databaser hos World Anti-Doping Agency och läckte information om 25 kända idrottare, enligt sajten Deep dot web, som bevakar Darknet.

Databasen ska ha funnits tillgänglig på darknet sedan åtminstone mitten av maj.

LÄS MER: Här säljs svenskarnas bankkortsuppgifter fritt på nätet – så skyddar du dig

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om hackare Darknet