När kroppshåret ryker försvinner även flatlössen. Nu menar forskare att arten kan bli utrotningshotad om trenden fortsätter.

Wikipedia

Flatlus.

Flatlöss, en av våra mest smittsamma parasiter, kan snart klassas som en utrotningshotad djurart. Och det är rakhyveln som är det största hotet mot den lilla blodsugaren. Samtidigt har det blivit allt vanligare att kvinnor rakar den så kallade bikinilinjen, alltså håret i ljumsken. Läkare vid Australiens största klinik för sexuell hälsa, Sydney Sexual Health Centre, hävdar att det finns ett samband mellan de båda trenderna.

– Det var tidigare extremt vanligt. Nu är det sällsynt. Det är utan tvekan bättre att raka sig, säger läkaren och forskaren Basil Donovan till Bloomsberg.com.

Flatlusen gillar regioner med grövre behåring hos människan, såsom i armhålan och könstrakterna, men även i skägget hos män. De sprids oftast genom sexuella kontakter. 

Flatlössens utbredning i svensk kroppsbehåring går inte att spåra eftersom det inte tillhör de könssjukdomar som går under smittskyddslagen och därmed inte följs statistiskt. 

Men trenden att raka sig är tydlig även i Sverige, enligt sexualupplysaren Maria Bergström på RFSU.

– Det är en ökande trend både bland tjejer och killar. Majoriteten rakar i någon utsträckning könet i olika utsträckning – från någon typ av ansning till helrakat. Vi påverkas av bilder runt omkring oss. Vissa tror att vi påverkats av porren, men det går inte att avgöra vad som är hönan och ägget här.

Finns det några negativa konsekvenser av intimrakning?

– Det är bara problematiskt om den som gör det känner ett tvång, att den egentligen inte vill. Om man använder en slö rakhyvel kan man få skador på hårsäckar och hud. Då ger vi rådet att inte raka sig på ett tag och att köpa ett bra rakskum.

Cecilia Wallquist, intendent på Mordiska Museet i Stockholm och ansvarig för delen om kroppsbehåring i den pågående utsällningen "Hår" menar att människan länge bekämpat ohyra med rakhyveln.

– Redan under antiken tog folk bort hår på kroppen, främst för att undvika loppor och löss, säger hon till tidningen Sydsvenskan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset