Sverigedemokraterna fick 13 procent – nu går invandrare i hela landet ut i en endags-strejk för att visa att Sverige klarar sig sämre utan människorna som flyttat in. "Jag vill visa att min existens har betydelse", säger en av dem.

Pontus Lundahl/TT

" Jag värnar om mitt land och bryr mig jättemycket om det här samhället, för det är här jag lever och här jag andas", säger Zei Ayik (till vänster), som ska strejka i protest  mot Sverigedemokraternas framgång i valet. Här gående bredvid Navid Ishan.

Två vänner har lunchrast och slår sig ned på en parkbänk i Kista centrum utanför Stockholm för att förklara varför de inte kommer att gå till jobbet den 1 oktober.

– Sverigedemokraterna ser mig och många andra med mig som har en annan kulturellt bakgrund som en kostnad. Jag ser oss som en resurs, och om jag och många med mig kan strejka så kan vi visa att vi är en del av samhället. Jag vill visa att min existens har betydelse, säger Navid Ishan, 30, som jobbar som systemtekniker.

Zei Ayik, 30, administratör, säger att Sverigedemokraternas 13 procent i valet inte är mycket i jämförelse med de 87 procent som röstade på andra partier, men att det i slutänden handlar om väldigt många människor.

– För dem är jag bara mitt namn. Jag heter inte Ulla Karlsson utan jag heter Zei, och det är verkligen annorlunda och jag ser utländsk ut. De vet ingenting om mitt liv, de vet ingenting om hur jag lever, vad jag har gjort, och om jag gör rätt för mig eller inte.

På några dagar har Facebookgruppen ”1a oktober – En dag för integration och mot SD”, som tagit initiativet till strejken, vuxit med tusentals användare. Mariam, som bildat gruppen ihop med väninnan Liv Ayasrah, förklarar att målet är att få invandringskritiker att tänka efter.

– En demonstration leder inte till någonting. Man går bara ut och skriker och så är man hemma igen. Det är därför vi tänker stanna hemma, men många kanske inte kan ta konsekvenserna av att inte gå till jobbet.

Sverigedemokraternas pressansvarige, Martin Kinnunen, kommenterar strejken med att det finns ”väldigt många invandrare som har röstat på oss också”.

– Det är märkligt att få det till att invandrare skulle tycka mindre om vårt parti mot bakgrund av att de är invandrare, det tror inte jag på.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Valet 2014