Invandrartjejer: Vi vill också komma in på Stureplan

Banar Reza

De beskriver sig som den nya medelklassen. De är många, unga, snygga, högutbildade, rika och redo att spendera massor av pengar på drinkar. Men de kommer inte in på Stureplan i Stockholm. Anledningen: De är invandrare.

Nu har projektledaren Banar Reza tröttnat på att diskrimineras i krogkön och startat kampanjen Dörren 13 på Facebook och Twitter.

– Sverige måste börja acceptera att det finns en ny köpkraft som inte ska behöva undvika ställen, vi vill också spendera pengar och ha kul, säger hon till Metro.

I helgen firade Banar Reza sin möhippa. Ett av de planerade stoppen under dagen var ett besök på en restaurang mitt på Stureplan där hennes tjejkompisar kom in – men när Banar Reza kom tillsammans med tre andra tjejer fem minuter senare fick de nobben i dörren.

– Men jag vill inte att folk ska tänka att här är en invandrare som inte får komma in på krogen och som det är synd om. Jag vill visa att vi är less på att behöva argumentera för sin normalhet. Vi vill sätta stopp för att en person ska bedöma och dra en slutsats bara för min hudfärg.

Med kampanjen vill Banar Reza uppmana personer att höra av sig med berättelser där de blivit diskriminerade och att ta till sig kunskap. 

–  Har du kunskap, har du makt. Vakterna på Stureplan kan inte hålla på hur som helst. Det är bra att veta att man blir diskriminerad, menar Reza.

Men det är inte bara i krogkön som invandrare diskrimineras. I butiker och på banker tittas det snett på dem – innan de inser att invandrare också kan ha pengar.

– Man blir inte sedd som en vanlig kund. Varför ska jag inte kunna få köpa Manolo Blahnik-skor för 5 000 kronor? Varför kan inte jag få vara en ytlig kapitalist? Varför måste jag vara radikal vänster och hänga på Söder? Sverige måste börja vakna och inse att det finns många högutbildade invandrare som vi måste ta till vara på, många av dom lämnar landet i stället. Det finns en ny medelklass, till och med övre medelklass, som inte ser ut som den gjort tidigare, säger Banar Reza.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset