Vi kan tänka oss att investera var som helst, utom i Europa.” Det är ett besked som en engelsk bankir berättar att han får när han reser runt i världen och hjälper kunder att hitta investeringsobjekt. Varför? En enda liten historia kan sammanfatta den problematiska bilden av Europa, så luta dig tillbaka och följ med på en resa till Marseille, i södra Frankrike, och tefabriken Fralib, ägd av Unilever.

Fabriken blöder pengar. Den kostar lika mycket att driva som Unilevers andra fabriker, men de 182 anställda producerar bara en fjärdedel så mycket som de andra. Därför bestämde sig Unilever i september 2010 för att lägga ned produktionen och i stället satsa på verksamheter där de är konkurrenskraftiga. Två år senare är fabriken fortfarande inte nedlagd. 

Om man ska avskeda folk måste man nämligen lämna in en plan till den franska staten om hur du tänker kompensera de varslade. Det gjorde Unilever, men planen avfärdades. Då lämnade de in en ny plan, men den avfärdades också. I april i år lämnade de in en tredje plan – som innebar att alla som ville ha ett nytt jobb i någon av deras andra fabriker skulle få det, och de som inte ville det skulle få 75 procent av lönen under ett års tid. Dessutom skulle Unilever ge 13 miljoner till staden för att skapa nya jobb och 43 miljoner till arbetarna om de ville starta egen verksamhet. Arbetsdomstolen sa då äntligen ja. Men facket sa nej. De ville hålla just denna fabrik öppen. 

En lokal chipsföretagare som behövde expandera föreslog då att han kunde ta över fabriken, så kunde han anställa arbetarna där. Då sa facket nej igen. De ville producera just te, just där. Så nu har förhandlingarna gått i stå, och två gånger har arbetarna ockuperat fabriken för att hålla den öppen, så att den kan fortsätta att förlora pengar. 

Föreställ dig nu att du är en amerikansk eller kinesisk investerare som funderar på var du ska investera i en ny fabrik eller ett nytt företag. Du vet att du måste vara flexibel, du vet att i en värld där många kan konkurrera och plötsligt kan slå ut ditt företag med nya idéer och ny teknik måste du ha möjligheten att snabbt föra kapital och arbetskraft från verksamheter som inte är konkurrenskraftiga till dem som är det. Och då får du höra att ett storföretag som Unilever inte kan lägga ned en förlustbringande verksamhet i Frankrike med 182 arbetare trots två års pappersarbete och förhandlingar. Trots att du lovar arbetarna nya jobb och trots att du betalar mångmiljonbelopp. 

Bli inte förvånad om denna investerare i så fall drar slutsatsen att det går bra att investera var som helst, och skapa morgondagens jobb var som helst, utom i Frankrike, och i förlängningen kanske inte någon annanstans i Europa heller. 

+ Evita på Malmöoperan Storslaget med en fantastisk scenografi, om kärlekens och maktens berusning.

– Statens prioriteringar Grekland är i djup depression. Då bygger staten en formel 1-bana för 800 miljoner kronor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset