Apple uppmanas införa lås på telefoner.
Apple uppmanas införa lås på telefoner.

Två stora investeringsgrupper uppmanar Apple att sätta lås som begränsar hur länge unga kan använda företagets telefoner. Uppmaningen kommer med en hänvisning till att barns psykiska hälsa kan påverkas av för mycket användning, skriver BBC.

Brevet med uppmaningen skickades till Apple i helgen, skriver BBC. Brevets avsändare är investeringsgrupperna Jana Partner och California State Teachers’ Retirement System som tillsammans äger drygt 2 miljarder dollar i Apple aktier. De skriver att de tror att företagets rykte kan skadas om inget görs åt oron om att telefonanvändningen leder till dåligt psykiskt mående för barn och unga.

Enligt nyhetsbyrån Reuters känner ungefär hälften av tonåringarna i USA att de är beroende av sina telefoner och att de måste svara på meddelanden direkt.

LÄS MER: Nina Åkestam: Tjatet om skärmtid får oss att glömma riktiga problem

En psykologiprofessor som BBC pratat med säger att uppmaning från investerarna är ett steg i rätt riktning.

– Det sätter som tekniken är utformad på nu gör att det blir mycket konflikt mellan barn och föräldrar, säger Sonia Livingstone, professor i psykologi vid London School of Economics.

Hon föreslår att mobiltillverkarna ser till att notifieringarna från olika appar är avstängda från början och att användarna får påminnelser om att de borde ta pauser från telefonerna.

Apple har ännu inte svara på uppmaningen.

LÄS MER: Nej, Apple spionerar inte på dina BH-bilder

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Mobil apple