Thomas Bach. Arkivbild.
Thomas Bach. Arkivbild.
Olympiskt TT

Inga tråkiga dopningsöverraskningar i efterhand.

Det är målet för IOK inför OS i Pyeongchang.

Därför räcker blotta misstanken för att en rysk idrottare ska nekas plats i vinterspelen.

Längdskidåkaren Sergej Ustiugov och skidskytten Anton Sjipulin är två av de senaste "ryska offren" inför vinter-OS i Sydkorea.

Vid en presskonferens i Lausanne på onsdagen förklarade Internationella olympiska kommittén IOK:s ordförande Thomas Bach varför de två stjärnorna inte får åka till Pyeongchang.

Vi vill inte ställas inför en situation under eller efter spelen då nya fakta kommer upp till ytan. Då skulle även rena idrottare misstänkliggöras, säger han.

Kan bli ambassadörer

IOK beslutade den 5 december att stänga av Ryssland från OS i Pyeongchang. Därefter har en oberoende undersökningspanel under ledning av Frankrikes före detta idrottsminister Valérie Fourneyron satt samman en inbjudningslista med rena ryska idrottare som ändå får chansen att tävla – dock inte under rysk flagg.

Bach menar att IOK vill värna om de uttagningsbara idrottarna.

En ny och ung generation får chansen att bli ambassadörer för en ren rysk idrott, säger han.

IOK har fått skarp kritik från ryskt håll för besluten att porta vissa av idrottarna, till synes utan bevis, och för bristen på insyn i beslutsprocessen.

Ingen förödmjukelse

Utan att precisera vilka underlag som IOK bygger sina beslut på gav Bach hypotetiska exempel på vad som kan ligga bakom dem.

Det kan handla om dna-avvikelser, avvikelser i idrottarnas blodpass eller att det pågår en utredning, säger han.
Jag vill klargöra att vi inte är ute efter att förödmjuka Ryssland. Det handlar om att hitta en balans. Å ena sidan måste sanktionerna vara kännbara och tydliga och å den andra ska vi ge rena idrottare chansen att delta. Men det får inte finnas minsta misstanke eller tvivel. Det ligger förstås i IOK:s intresse men även i Rysslands intresse.

Den tyske IOK-basen hyllar undersökningspanelen:

De har tagit sitt arbete mycket seriöst för att med säkerhet kunna fastställa att idrottarna som bjuds in att delta är rena, säger han.
Thomas Bach. Arkivbild.
Thomas Bach. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset