IOK:s ordförande Thomas Bach. Arkivbild.
IOK:s ordförande Thomas Bach. Arkivbild.

Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach tycker att enskilda länder måste göra mer för att bekämpa dopning inom idrotten.

Bach, som även anser även att antidopningsorganisationen Wada bör omstruktureras helt, sade på söndagen att det är dags att enskilda länder spelar en mer aktiv roll i arbetet mot dopning.

"Det måste ske tillsammans med Wada eftersom Wada är plattformen för kampen mot dopning. Men vi behöver också ländernas engagemang, sade Bach till Asiens olympiska råd.

IOK och Wada har kommit på kant över rollfördelningen när det gäller att hantera dopningsfall efter den omfattande dopningsskandalen i Ryssland, efter vilken Wada ville förbjuda Ryssland från att delta i OS. IOK lät i stället varje enskilt specialförbund bestämma över uteslutningar och avgjorde slutligen via tre av IOK:s ledamöter vilka som fick delta.

"Vi tror att hela antidopningssystemet måste vara oberoende av idrottsorganisationerna när det gäller tester och påföljder. Systemet måste vara mer transparent. Vi måste vara tydliga med vem som är ansvarig för vad: tester, efterlevnad och påföljder", sade Bach.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset