IOK:s ordförande Thomas Bach vid OS-invigningen i Rio de Janeiro. Arkivbild.
IOK:s ordförande Thomas Bach vid OS-invigningen i Rio de Janeiro. Arkivbild.

IOK:s ordförande Thomas Bach anklagas för att ha försökt mörka och fördröja rapporten om den statsunderstödda dopningen i Ryssland. Bach ska ha försökt förmå Wada att presentera McLaren-rapporten först efter OS i Rio de Janeiro.– Det skulle vara intressant att få se de bevisen, fnös Bach på en presskonferens i Rio.

Internationella antidopningsbyrån Wada släppte rapportern om det statsstödda ryska fusket bara tre veckor före spelen i Rio. Wada ville också att alla ryska idrottare skulle uteslutas från spelen.

IOK har fått mycket kritik för att organisationen sedan inte tagit samma beslut som Internationella paralympiska kommittén (IPK), som helt enkelt kastat ur alla ryska idrottare ur spelen. IOK lämnade över till de internationella idrottsförbunden att ta beslut. Men Bach hävdar fortfarande att IOK agerat utifrån idrottarnas bästa.

Jämförde med DDR

– I Tyskland, i östra Tyskland, hade vi ett sofistikerat statsstött dopningssystem. Allt detta kom fram inför spelen i Barcelona 1992 och då var det ingen som krävde att det återförenade Tyskland inte skulle få delta.

– Vi har tagit ett beslut som respekterar de individuella idrottarnas rättigheter. De ska inte få ta ansvar för sin regerings förehavanden.

Rysslands trupp till Rio bestod av 271 aktiva. 118 stoppades.

Vad visste Bach?

Frågan om huruvida Bach verkligen skulle ha känt till och velat vänta med McLaren-rapportens offentliggörande till efter OS i Rio blev hängande i luften. Men Bach har tidigare ställt sig undrande till tidpunkten eftersom han uppgett att Wada skulle ha fått uppgifter sedan flera år tillbaka om rysk dopning. Bara några dagar före OS-invigningen uttryckte Bach sin besvikelse över hur Wada agerat och krävde en total översyn av dess arbete.

Bach har också öppnat för livstids bannlysning från olympiska spel för aktiva som stängts av för dopning. Där har dock idrottens skiljedomstol Cas satt ner foten och sagt att IOK helt enkelt inte har rätt att stoppa idrottare på det sättet, då man inte kan bestraffas två gånger för ett dopningsbrott.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset