IOK-ordföranden Thomas Bach anser att organisationen hanterat den ryska dopningsproblematiken väl.
IOK-ordföranden Thomas Bach anser att organisationen hanterat den ryska dopningsproblematiken väl.

Den ryska OS-truppen har redan krympt från 387 till 266 idrottare efter dopningshärvan.Hur många som slutligen får delta ska nu en trio IOK-ledamöter besluta.

Följetongen om vilka ryssar som får tävla under sommar-OS tog en ny vändning efter att IOK:s exekutiva kommitté haft möte i Rio på lördagskvällen. Tidigare har Internationella olympiska kommittén (IOK) sagt att det var upp till varje specialförbund att avgöra vilka ryska idrottare som får delta. Nu vill IOK vänta in utredningar från Idrottens skiljedomstol, Cas, för att sedan låta tre enskilda IOK-ledamöter avgöra vilka ryska idrottare som tillåtas att tävla i Rio.

Det innebär att det i praktiken blir IOK som tar ut den ryska OS-truppen.

Svensk kritik

Sverige är ett av 13 länder vars nationella antidopningsorganisationer nu riktar kraftig kritik mot IOK:s hantering av den ryska dopningsfrågan. Länderna skriver att IOK bidragit till förvirring och otydlighet inför OS i Rio.

"Genom detta samlade och tydliga besked från oss nationella antidopingorganisationer framför vi vår stora besvikelse över IOK:s fega och till viss del felaktiga beslut", säger Kristina Olinder, ordförande för RF:s dopningskommission.

IOK-ordföranden Thomas Bach skyller i sin tur den kritiserade hanteringen på antidopningsbyrån Wada:

– IOK kan inte hållas ansvarigt för det faktum att information som kom fram till Wada för flera år sedan inte följdes upp, sade Bach på en presskonferens i Rio på söndagen.

Tysken Bach har anklagats för att lyssna för mycket på den ryska regeringen, men IOK-ordföranden slog tillbaka mot sådana anklagelser:

– Jag har inte pratat med några ryska regeringsföreträdare sedan McLaren-rapporten lades fram och inte heller veckorna dessförinnan, sade han.

Tre som dömer

De tre utvalda IOK-ledamöterna som ska avgöra de ryska idrottarnas öde är:

+ Ugur Erdener, Internationella bågskytteförbundets turkiske bas och ordförande för IOK:s medicinska kommission.

+ Claudia Bokel, idrottarnas representant i IOK och före detta fäktare från Tyskland.

+ Juan Antonio Samaranch Jr, son till den tidigare IOK-basen med samma namn. Spanjor som är vice ordförande i det internationella förbundet för modern femkamp.

Enligt IOK ska den hastigt ihopsatta panelen gå igenom alla individuella fall igen, efter att ha tagit emot "förslagen" från specialförbunden och efter att Cas gjort sina bedömningar. Det som de tre IOK-ledamöterna beslutar gäller sedan, oavsett vad specialförbunden och Cas kommit fram till.

Arbetet ska vara klart innan OS invigs på fredag.

IOK står också inför en rättslig soppa då simmarna Vladimir Morozov, Nikita Lobintsev och Julia Jefimova alla överklagat beslutet att stoppa dem från OS till Cas.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset