Ryktena stämde: Iphone 5 får större skärm och ny design. Apple bjöd inte på många överraskningar.

Apple hade inte lyckats hålla mycket hemligt inför presentationen av Iphone 5. Precis som väntat får nästa version av mobilen större skärm med högre upplösning. Eftersom skärmen växer på höjden, men inte på bredden, måste många utvecklare göra om sin appar för att fylla ut hela ytan. Annars kommer bilden att ramas in av två svarta kanter.

Bland överraskningarna fanns en ny panoramafunktion i kameran, som automatiskt fogar ihop foton. Den resulterande bilden blir hela 28 megapixlar stor. Det går dessutom att ta bilder samtidigt som man filmar, en funktion som redan finns på HTC One X.

Iphone 5 får 4G men troligtvis kommer det inte fungera i Sverige. Mobilen saknar däremot andra funktioner som flera konkurrenter lanserat i höst. Det blir ingen närfältskommunikation, NFC, som kan användas för betalningar i butik. Det går inte heller att ladda Iphone trådlöst, något Nokia stoltserade med förra veckan.

Apple passade även på att uppdatera Ipod och Itunes. Den 28 september släpps Iphone 5 i Sverige.

De 4 största nyheterna i Iphone 5

1. 4 tums skärm. Skärmen växer framförallt på höjden och får nu 1136 x 640 pixlar. Det innebär fler appikoner.

2. 4G. Precis som Ipad får även Iphone 5 stöd för 4G. Tekniken kallas LTE och det ser inte ut som att det kommer fungera i Sverige.

3. IOS 6. Nya operativsystemet kommer även till äldre versioner av Iphone. Det släpps den 19 september och har bland annat Apples egen kartapplikation.

4. Lightning. Den nya kontakten är 80 procent mindre än tidigare. Den ställer till problem för alla som vill låna sladd av vännerna.

► Läs hela liveuppdateringen här.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset