Sängsurfandet är en vanlig orsak till sömnproblem, enligt ny forskning.

Sedan elektroniken blivit mer mobil har den blivit vår ständiga följeslagare ; på bussen, på jobbet, i lekparken och – till och med – i sängen. Men för dem som har svårt att sova kan sängsurfande bli ett problem.

– Kommunikationstekniken gör att vi varvar upp och kan leda till sömnproblem, menar Torbjörn Åkerstedt, forskare vid stressforskningsinstitutet i Stockholm.

Enligt en ny undersökning som amerikanska National Sleep Foundation (NSF) gjort svarade nästan 95 procent att de använder dator, mobil eller ser på teve timmen innan de går och lägger sig. Två tredjedelar av dem medgav att de har problem med sömnen, skriver Reuters.

En svensk undersökning som gjordes förra året visar att svenskar har samma problem, särskilt i åldersgruppen under 30 år.
– Sammantaget kom elektroniken på fjärde eller femte plats som orsak till sömnstörningar, men i den yngre åldersgruppen var det mycket vanligare, säger Torbjörn Åkerstedt som var medförfattare till studien.

Deltagarna i den amerikanska studien använde dataspel, mobiler, sociala medier och tittade på teve innan de skulle sova. Det visade sig att de passiva medierna störde mindre. Att somna framför ett tråkigt program på  teve är naturligtvis lättare än om man är uppslukad av ett dataspel, eller väntar på ett meddelande på Facebook.

Ett annat störningsmoment är ljuset från skärmen – som blockerar  sömnhormonet melatonin i hjärnan och gör oss piggare.

Enligt Torbjörn Åkerstedt ska de som har problem att sova stänga av elektroniken minst en timma före läggdags för att hinna varva ner.
– Det är den tiden det tar för hjärnan att ställa in sig på att sova.

Att låta mobilen vara avstängd under natten kan också vara en god idé.
– De som har problem med sömnen bör inte ha den på. Förutom att det kommer intrillande SMS som piper så kan även tanken på att det kan komma meddelanden störa nattsömnen, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset