Iras premiärminister Haider al-Abadi, i mitten, omringad av höga militärer och polisbefäl, tillkännagav i måndags att operationen för att ta tillbaka Mosul hade inletts. Arkivbild.
Iras premiärminister Haider al-Abadi, i mitten, omringad av höga militärer och polisbefäl, tillkännagav i måndags att operationen för att ta tillbaka Mosul hade inletts. Arkivbild.

Stefan Löfvens kollega Haider al-Abadi för en tuff kamp mot Islamiska staten (IS) och den stora korruptionen – och för att över huvud taget hålla ihop Irak.

Haider al-Abadi är premiärminister sedan 2014. Han levde i exil under diktatorn Saddam Husseins mångåriga styre. Som företrädare för det shiamuslimska Dawa-partiet var han inte välkommen hem till enpartistaten Irak från sina studier i Storbritannien.

Där blev han kvar tills sunniten Saddam störtades av en USA-ledd allians 2003. Haider al-Abadi gjorde sig då känd för sin kritik även mot USA:s ockupationsstyre.

Fiende nummer ett

Med Saddams fall kom inbyggda, historiska liksom nya motsättningar i öppen dag, med terrorism, krig och splittring längs religiösa och etniska linjer. Sunniextremisterna i IS är nu Bagdads fiende nummer ett och ska nu drivas ut från storstaden Mosul.

När al-Abadi tillträdde hade Mosul intagits av IS och kurderna hotade att bryta sig ur Irak. Premiärministern fick en svår uppgift att balansera shia- och sunnirarabiska och kurdiska intressen. De första månaderna enades han med det kurdiska regionala styret om att det skulle få hälften av oljeintäkterna från området och gav sitt stöd till kurdernas peshmergastyrkor, som också bekämpar IS.

"Spöksoldater"

Desillusionerade sunniter måste också blidkas, utan att regeringen förlorar stöd från den egna shiamajoriteten. Haider al-Abadi har, som ett led i kampen mot korruptionen, utmanat shiitiska strukturer inom militären. Bland annat identifierades 50 000 "spöksoldater", personer som fick lön utan att tjänstgöra i landets försvarsmakt.

I april ledde den radikale shiamuslimske predikanten Muqtada al-Sadr demonstranter som lyckades ta sig in i den kraftigt befästa så kallade Gröna zonen i Bagdad, där regeringskvarter och utländska ambassader finns. De vill ha ett nytt politiskt system som inte är baserat på etniska och religiösa skillnader.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset