Så här höga är skyskraporna.
Så här höga är skyskraporna.

Vem ska bli först med att bygga en skyskrapa som är över en kilometer hög? Både Irak och Saudiarabien planerar att öppna var sitt jättetorn år 2020.

 

Dubai har länge varit världsledande när det gäller att bygga högt. Men inom några år så kan landets rekordskyskrapa Burj Khalifa på 828 meter se sig slagen av två nya jätteskrapor.

I staden Jeddah i västra Saudiarabien byggs just nu Kingdom  Tower. Planen är att byggnaden ska bli en kilometer hög och ha 200 våningar, skriver  CNN

LÄS MER: Här är Nordens högsta byggnader

År 2020 är planen att tornet ska öppna, men höjdrekordet har konkurrens från Irak. Där planeras en skyskrapa med namnet The Bride – som med antenn på toppen ska nå hela 1152 meter upp. I komplexet ska bland annat hotell, kontor, affärer och lägenheter rymmas, skriver tyska Spiegel Online.

Till skillnad från Kingdom Tower har dock The Bride inte börjat byggas än.

En av de största utmaningarna med att bygga så här höga torn är att skapa en design där vinden har så lite påverkan på byggnaden som möjligt.

– Eftersom formen ändras på varje våning så kommer vinden att gå runt byggnaden och kommer inte att ha så stor påverkan, säger Gordon Gill på arkitektfirman Adrian Smith + Gordon Gill Architecture, som ligger bakom Kingdom Tower, till CNN.

LÄS MER: Kastade sig ut från världens högsta byggnad

Enligt Sang Dae Kim som är ledare för Council on Tall Buildings, ett internationellt råd om skyskrapor och urbant byggande, är det genomförbart att bygga så här högt.

– I dagsläget kan vi bygga ett torn som är en kilometer högt, kanske till och med två kilometer, säger han till Construction Weekly.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Bostad