Irakiska specialstyrkor övar inför ett återtagande av Mosul i norra Irak. Arkivbild.
Irakiska specialstyrkor övar inför ett återtagande av Mosul i norra Irak. Arkivbild.

Turkiets militära närvaro utanför Mosul i norra Irak fortsätter att försämra ländernas redan frostiga relation.Iraks premiärminister Haider al-Abadi varnar nu för krig om inte de turkiska styrkorna dras tillbaka.

– Vi har bett den turkiska sidan mer än en gång att inte intervenera i irakiska angelägenheter och jag fruktar att det turkiska vågstycket kan utvecklas till ett regionalt krig, sade al-Abadi i ett framträdande i statlig tv på onsdagen, enligt Reuters.

Det turkiska parlamentet röstade i förra veckan för att behålla sina styrkor i Irak i ytterligare ett år, trots att Iraks regering inte gett sitt godkännande.

Tusentals soldater

Iraks parlament svarade i tisdags med att rösta igenom ett fördömande av truppnärvaron med en uppmaning till Turkiet att dra tillbaka de uppskattningsvis 2 000 soldater som befinner sig i norra Irak.

Båda länderna kallade på onsdagen upp varandras ambassadörer i det upptrappade ordkriget.

– Det turkiska styrets uppträdande är inte acceptabelt och vi vill inte hamna i en militär konfrontation med Turkiet, varnar al-Abadi.

Turkiets biträdande premiärminister kontrar med att de omtvistade trupperna befinner sig i Iraks självstyrande kurdiska region.

– Var befann sig Iraks regering när Daesh (IS) intog Mosul på en dag. . . Vi har svårt att förstå beslutet (i Iraks parlament), säger Numan Kurtulmus, enligt nyhetsbyrån AFP.

Förbereder återtagande

Bagdad förbereder, med understöd av den USA-ledda allians som bekämpar IS i Syrien och Irak, ett återtagande av Mosul, som med sina drygt två miljoner invånare är landets näst största stad.

Ankara har meddelat att landet inte har lust att sitta på läktaren när så sker. Och i helgen framhöll Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att när Mosul återtas måste det göras av dem med etniska och religiösa band till staden. Erdogan motsätter sig framförallt att kurdiska styrkor med band till den i Turkiet terrorstämplade kurdiska rebellrörelsen PKK och shiamuslimsk milis deltar när Mosul återerövras.

Något som komplicerar situationen ytterligare är att det kurdiska självstyret i Irak anser att Mosul tillhör irakiska Kurdistan.

Seth Wenig/AP/TT
Iraks premiärminister Haider al-Abadi. Arkivbild.
TT
Mosul i norra Irak.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset