En irakisk armésoldat avlossar sitt vapen under strider söder om Mosul i helgen.
En irakisk armésoldat avlossar sitt vapen under strider söder om Mosul i helgen.

En trupp från Iraks regeringsarmé har nått fram till och in i stadsdelen al-Karama i Mosul, hävdar en irakisk general. Om uppgiften stämmer är det första gången styrkorna som försöker driva ut Islamiska staten (IS) har lyckats ta sig innanför stadsgränsen.

Armékällan, som uttalat sig för nyhetsbyrån Reuters, är Wisam Araji, general i en USA-utbildad specialstyrka med inriktning på terroristbekämpning. Men uppgiften har inte bekräftats officiellt. al-Karama ligger i östra Mosul och rapporter från frontavsnitt öster om staden vittnar bland annat om pågående strider vid ett industriområde som hålls av IS.

Muntadhar al-Shimmari, överstelöjtnant i samma elitstyrka, säger till nyhetsbyrån AFP att styrkor som han för befäl över har intagit Bazwaya, en av två IS-hållna byar som hindrat regeringsarméns väg in till Mosul. Striden rasar ännu i den andra byn, Gagjali.

– I kväll, om allt kan säkras, är vi 700 meter från Mosul, säger al-Shimmari.

Granateld

Anti-terrorstyrkorna som är på väg mot Mosuls östra förorter från den kristna staden Bartalla möter bland annat granatbeskjutning.

Från Gagjali är det enligt AFP 2,5 kilometer kvar till al-Karama, som räknas till Mosul.

Armén är på frammarsch mot storstaden för att driva ut IS. Mosul är den största stad som IS kontrollerar.

Samtidigt har det den senaste veckan kommit oroande rapporter om att IS tagit livet av hundratals civila och dessutom använder tusentals civila som mänskliga sköldar. Detta – och IS försåtsmineringar – bidrar till svårigheter för de styrkor som försöker inta Mosul.

Turkiet: Raqqa nästa

Det är förutom Iraks regeringsarmé framför allt kurdiska styrkor som strider mot IS. I helgen gav sig också shiamuslimska milisgrupper in i striderna i Mosultrakten. De anföll platser väster om staden och sade sig ha, som ett av sina mål, att skära av IS reträttvägar från Mosul mot Syrien.

Turkiets vice premiärminister Numan Kurtulmus säger att en insats bör sättas in för att ta även IS-fästet al-Raqqa i Syrien när Mosul är återtaget och den turkiska militära operationen Eufrats sköld i norra Syrien är över.

Eufrats sköld är en insats mot IS, men också mot den kurdiska YPG-milisen i området.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset