Irakiska ambassadören i Stockholm anser att iraksiksa flyktingar inte borde komma till Sverige.
Irakiska ambassadören i Stockholm anser att iraksiksa flyktingar inte borde komma till Sverige.

Iraks ambassadör i Sverige, Baker Fattah Hussen, får mellan 15 och 20 irakiska besökare om dagen till ambassaden i Stockholm som söker tillfälliga pass för hemresan, efter att ha tagit tillbaka sina asylansökningar. Han är nu av åsikten att de inte borde söka sig hit.

Den senaste tiden har Migrationsverket sett en ökning av antalet asylsökande som tar tillbaka sina ansökningar om asyl.

Bara under november återtog fyra gånger så många flyktingar sin ansökan jämfört med november förra året. Många av dem som tar tillbaka sin ansökan kommer från Irak, skriver Svenska Dagbladet.

– Vi har sett en ökning i antalet flyktingar som vill återvända, säger irakiska ambassadören i Sverige, Baker Fattah Hussen till Svenska Dagbladet.

Enligt honom besöker mellan 15 och 20 irakier ambassaden i Stockholm varje dag för att införskaffa tillfälliga pass som behövs för hemresan.

►LÄS MER: Fler drar tillbaka asylansökan

Han anser att flyktingarna får en felaktig bild av Sverige som sprids av människosmugglarna. Baker Fattah Hussen är även av åsikten att många av irakierna inte har några skäl för att fly sitt land.

– Det finns regioner som IS och andra terroristorganisationer kontrollerar. Men de som bor i de andra delarna av landet borde inte fly, säger han.

Organisationen Refugees Welcome Stockholm har under de senaste veckorna kommit i kontakt med många av de flyktingar som vill återvända till sina hemländer och ser en ökning av dessa.

– Vi har försökt undersöka varför detta sker. De får fel information i hemlandet. Irakierna som kom efter sommaren betalade 2 000 dollar för att komma hit. En del fick sälja allt de ägde och blev lovade ett annat liv i Sverige, säger Tina Morad, talesperson för Refugees Welcome Stockholm till Svenska Dagbladet.

Organisationen engagerar sig nu för att erbjuda korrekt information och assistans till de flyktingar som planerar att ta sig till Sverige.

►LÄS MER: Flyktingboende kan inte garanteras

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset