Irans president Hassan Rohani.
Irans president Hassan Rohani.

Om Donald Trump inte förnyar kärnenergiavtalet med Iran kommer det att stå USA dyrt, enligt Irans president Hassan Rohani. "Om USA lämnar avtalet kommer man att få ångra sig som aldrig förr", sade Rohani i ett tv-sänt tal på söndagen, enligt AFP.

Kärnenergiavtalet mellan Iran, USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina slöts 2015. Syftet med avtalet är att begränsa Irans kärnvapenprogram och avtalet ger internationell insyn i landets atomenergiprogrammet. I utbyte får Iran vissa sanktionslättnader.

LÄS MER: Kajsa Ekis Ekman: Trump vill förvandla Iran till ett nytt Libyen

Den amerikanska presidenten Donald Trump har vid flera tillfällen hotat med att inte förlänga sanktionslättnaderna och sagt att avtalet är ”förfärligt”.

För att avtalet ska fortsätta att gälla måste Trump var nittionde dag försäkra den amerikanska kongressen om att Iran lever upp till sin del. Det skedde senaste i januari och då sa den amerikanska presidenten att det var för sista gången om avtalet inte omförhandlas inom 120 dagar, skriver Al Jazeera.

På söndagen varnade den iranska presidenten Hassan Rohani för konsekvenserna av ett sådant beslut.

– Vi har planer på att stå emot vilket beslut som Trump än tar gällande kärnenergiavtalet. Om USA lämnar avtalet kommer man att få ångra sig som aldrig förr, sade han i ett tv-sänt tal.

LÄS MER: Kvinna i Iran tog av slöja – döms till två års fängelse

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om kärnvapen Iran