På flera platser i Iran har spontana välgörenhetssamlingar börjat att poppa upp. Framför allt rör det sig om "väggar av godhet", där framför allt kläder som människor i behov kan ta hängs upp på väggar.

I staden Mashhad, i nordöstra Iran, hade någon satt upp några krokar vid en vägg. Bredvid stod orden "Om du inte behöver det, lämna det. Behöver du det, ta det". Snart började rockar, byxor och andra varma kläder dyka upp på krokarna.

Det var i oktober, och "väggarna av godhet" har sedan kommit att spridit sig till fler städer och enligt BBC diskuteras väggarna av tusentals iranier på sociala medier. På flera sätt ses väggarna som ett tecken på att staten inte gjort sitt.

► LÄS MER: Stockholms stadsmission: Så kan regeringen hjälpa missbrukare och hemlösa
 

"Människor hjälper varandra i ett land där det finns så mycket rikedom. De som styr verkar inte se samma problem som vanligt folk.", skriver bland annat en person i ett Facebook-inlägg som visar några av väggarna.

Till dagstidningen Hamshahri säger mannen som satte upp den första väggen att han vill vara anonym, men att han inspirerats av andra exempel på godhet i världen. Enligt mannen har initiativet mött gott mottagande.

– En man hängde upp två nytvättade kostymer han nyss kommit med från kemtvätten, säger han.

Iran går just nu igenom en svår ekonomisk situation. Inflationen är uppe i tvåsiffriga nivåer, tillväxten och produktiviteten är låg och arbetslösheten ligger på 10,6 procent. Enligt The Economist är förhoppningen i landet att kärnkraftsuppgörelsen med USA ska innebära mer utländska investeringar i landet.

Samtidigt börjar vädret bli kallt, någonting som framför allt påverkar landets hemlösa och många på sociala medier uppmanar andra att inte låta hemlösa frysa.. Officiellt är 15 000 iranier hemlösa, men enligt vissa uppskattningar är de långt fler.

Iran har sedan 1979 styrts som en religiös diktatur med vissa demokratiska element som är underordnade den andliga ledarens beslut. Ali Khamenei är Irans högsta andliga och politiska ledare sedan 4 juli 1989. 


► LÄS MER: Nej, soppköken vägrar inte hjälpa hemlösa

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset