Sport

Iranska förhoppningar på matchen

Irans damfotbollslandslag anländer till hotellet i Göteborg inför fredagens landskamp mot Sverige.
Irans damfotbollslandslag anländer till hotellet i Göteborg inför fredagens landskamp mot Sverige.

Irans landslag har landat i Sverige och landskampen kommer att bli av.Frågan är mot vilken typ av lag?– Vi är ett väldigt nytt fotbollsland. Men det går kraftigt framåt, säger landslagstränaren Maryam Nejati till TT.

Det iranska damlandslagets resa till Sverige hängde länge löst på grund av att visumprocessen drog ut på tiden. Men till slut landade truppen på Landvetter efter en kortare mellanlandning på Arlanda.

Med lite mer än ett dygn kvar till fredagens match klev spelarna ur bussen vid sitt hotell i centrala Göteborg. Flera av dem log glatt in i kamerorna och hälsade.

Det märks dock att det är ett ovant, och lite känsligt, läge när landslaget nu ska spela sin första match i Europa.

Efter en liten stund ställer några av ledarna upp för en kortare intervju via tolken Kian Karam.

Sveriges damlandslag, inte minst Lotta Schelin, är välkänt bland spelarna, berättar iranskorna. De svenska OS-framgångarna, bland dem segern över Brasilien, har imponerat.

– Vi är väldigt glada över att den här matchen blir av. Vi har känt av en enorm positivitet, uppmärksamhet och glädje sedan vi kom till Sverige, säger Marzeh Jafari, en av landslagstränarna.

– Vi längtar till matchen, för vi vet hur bra Sverige är.

Vill lära sig

Det iranska damlandslaget, rankat som nummer 55 i världen, har inte spelat någon landskamp sedan förra våren. Däremot har iranska flick- och damlag haft framgångar både på ungdomsnivå och i inomhusvarianten futsal.

– Vi har en högstaliga med tolv lag, det finns en andraliga också, spelarna tränar varje dag och har gymträning två gånger i veckan. Det går framåt, berättar Maryam Nejati.

TT: Vad kan Sverige vänta sig av er i matchen?

– Vi vet mycket väl om det svenska lagets nivå. Vi har följt dem i OS och vet hur bra de är. Så vi är inte här och tror att det är något annan än vad det är, säger Maryam Nejati.

– Det vi ser fram emot är att mäta oss och lära oss av den nivån, så att vi kan gå vidare och bli bättre fotbollsspelare själva.

Nyttigt perspektiv

Landskampen, Sveriges näst sista i år, skulle egentligen ha avgjorts redan på torsdagskvällen. Men den försenade resan från Iran gjorde att det blev ett dygns försening.

De olika turerna kring landskampen ger lite perspektiv, tycker svenska landslagsstjärnan Caroline Seger.

– Jämfört med den kampen som vi har är det säkert tusen gånger värre för dem, säger hon.

Att få vänta ett dygn till på matchen är ett rätt obetydligt problem, relativt sett, konstaterar Lyonmittfältaren.

– Ja, vi har det väldigt bra här hemma, trots att det fortfarande finns saker som vi stångas mot. Det är nyttigt att få perspektiv ibland, säger Seger.

– Förhoppningsvis kan vi ha lite utbyte med dem, snacka lite också. Det skulle vara intressant.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset