Iranska män använder sig av Facebook för att kritisera landets ojämställda lagar. ”Mänskliga rättigheter har inget kön. Jag ger tillbaka min fru rätten att resa, skilja sig och få arv. Låt oss börja med oss själva”, skriver en man på Facebook.

Enligt iransk lagstiftning har en gift iransk man rätt att bestämma om hans fru får arbeta, resa utomlands eller begära skilsmässa.

Men de kan även rätt att avsäga sig dessa rättigheter, något som flera iranska män valt att göra och uppmärksamma i kampanjen #ItsMensTurn, rapporterar SVT Nyheter

På Facebooksidan ”My Stealthy Freedom” har en rad män lagt upp bilder på dem själva hållandes i handskrivna plakat med budskap till sina fruar. Exemplen är många. 

►LÄS MER: Så tar kvinnor i Iran av sig sina slöjor i protest – hyllas på nätet

”Alla naturliga rättigheter som lagen tagit från min fru och gett till mig, ger jag tillbaka till dess rättmätiga ägare”, skriver en man på Facebooksidan. 

”Jag, en iransk man, skäms för artikel 18 i passlagen. Min fru, du är fri.” och ”Som en man är jag inte berättigad att vare sig ta eller ge någon sin frihet; en man och en kvinna är jämlika i naturen”, skriver en två andra män. 

Det är den iranska journalisten Masih Alinejad som startat sidan som nu har över 800 000 följare. Med sidan vill hon uppmärksamma alla de hinder som alla iranska kvinnor möter varje dag. 

►LÄS MER: Irans kvinnor straffas för ledighet

#ItsMensTurnفقط حقوق همسران نیست که قانون آن را تقدیم شوهران ایرانی کرده، ارث هم همینگونه است . در این دوران با توجه ب...

Posted by ‎ My Stealthy Freedom آزادی یواشکی زنان در ایران‎ on  den 2 oktober 2015
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik