Metroreporter upptäckte hjältinnan – nu hyllas hon av världen

HJÄLTINNA. Under andra världskriget räddade polskan Irena Sendler nära 2 500 judiska barn undan Förintelsen genom att smuggla ut dem ur Warszawas getto.
Som första journalist i världen intervjuade Metros medarbetare Nuri Kino henne 2003. Den artikeln kan leda till att den nu 97-åriga Sendler får Nobels fredspris. Både Polens och Israels presidenter har skrivit till fredspriskommittén och nominerat henne.
– Hon är lika stor som Raoul Wallenberg och Oskar Schindler, säger Nuri Kino.

Irena Sendler var sjuksköterska i gettot. När hon fick veta att barnen skulle deporteras till förintelselägren smugglade hon ut dem fastspända under lastbilar och i medicinkoffertar. Hon såg till att en motståndsorganisation tog hand om dem på andra sidan och gav dem nya identiteter.
– När jag först fick höra om hennes bedrift tog jag för givet att hela världen kände till henne, säger Nuri Kino. Men polackerna har i alla år förtigit allt som har med Förintelsen att göra. Jag hittade henne boende under fruktansvärda förhållanden i ett slags pensionärshem just på den plats gettot låg.

Hon var aldrig rädd, berättade hon i intervjun.
– Ilska vinner över rädsla. Det är känslornas krig, sa hon.
Intervjun väckte känslor över hela världen. Numera finns hon i historieböckerna, hon har fått medalj i både Israel och USA och bor i en komfortabel lägenhet. I går hjälteförklarades hon av det polska parlamentet.
 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset