Anna Sigvardsson

 När tillvaron som dietist och personlig tränare inte kändes rätt försökte Iris Classon identifiera sitt drömjobb. En lista över tänkbara val hjälpte henne att knäcka koden. Nu jobbar hon som programmerare.

Vad gör en programmerare?
– Vi skapar program. Det är ungefär som att sätta ihop en by med legobitar. I princip kan vi bygga vad som helst, så vad vi gör varierar: det kan vara mobilappar, webapplikationer, internsystem, spel, mjukvara för robotar och maskiner och mycket mer. Vårt jobb är att veta hur legobitarna ska sättas ihop, vilka som finns, hur de bäst fungerar tillsammans, och att fixa nya bitar när andra går sönder.

Hur valde du yrkesområde?
– Jag jobbade från början som legitimerad dietist och personlig tränare, men det kändes inte som jag. Min man och jag skrev en lista över tänkbara yrkesval och strök allt som inte matchade min personlighet och det jag vill ha i ett jobb. Kvar stod programmerare, ett yrke som passar det jag är bra på: logik, algoritmer, skrivande, att vara kreativ, att se lösningar och att hitta information. Utan att ha satt en bit kod i mitt liv bestämde jag mig för att ge det en chans. Och jag har älskat det sedan dag ett. 

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att det inte känns som ett jobb. Jag ser fram emot att börja på morgonen och har svårt att sluta när arbetsdagen är över. Det är otroligt utvecklande, tiden står aldrig still och kollegorna är underbara människor med världens grymmaste humor. Dessutom får jag klä mig hur jag vill och vara mig själv till hundra procent.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset