Den 25 maj röstar Irland om landets abortförbud.
Den 25 maj röstar Irland om landets abortförbud.

Den 25 maj röstar Irland om landets strikta abortförbud. Nu har en ny gräsrotsrörelse växt fram för att legalisera abort i landet.

Om två veckor går Irland till folkomröstning om nya abortlagar i landet. Detta är den sjätte folkomröstningen om ämnet under de senaste 35 åren.

Abortfrågan har länge splittrat Irland – som dock har bevittnat en våg av sociala förändringar de senaste åren. 2015 blev landet först i världen att legalisera samkönade äktenskap genom ett beslut i en folkomröstning.

Men det är sedan länge förbjudet att göra abort i Irland. Lagen ”the 8th amendment” kan ge upp till 14 års fängelse.

Tidigare omröstningar i landet har endast handlat om små esoteriska förändringar i den befintliga lagen, och den 25 maj kommer den irländska befolkningen avgöra om man en gång för alla ska liberalisera en av de mest restriktiva abortlagarna i världen.

Ämnet är väldigt känsligt och tabulagt, vilket redan har lett till många demonstrationer runtom i landet. I helgen demonstrerade bland annat tusentals personer i huvudstaden Dublin, under kampanjen ”Stå upp för liv” – för att rösta nej till aborträtt. Det rapporterar Breaking News Ireland.

LÄS MER: Splittrat land ska rösta om abort

– Förslaget går emot de mest grundläggande principerna för medicin: att läka och bota för att rädda liv… aldrig att skada, och absolut aldrig avsiktligt sluta ett liv, sa en talesperson under demonstrationen.

Samtidigt har tusentals röster vuxit fram i vad som nu kallas för den största gräsrotsrörelsen på årtionden, som menar att lagarna måste liberaliseras, skriver The Guardian som har träffat några av de kvinnor som nu gått samman för att stå upp för liberaliseringen.

LÄS MER: Irländsk strid om Brexit-gräns

Christine O’Connor, 45, är en gift fyrabarnsmamma och en av de 170 000 kvinnor som tvingats resa utomlands för att genomföra aborter.

– För mig och för tusentals andra, har folkomröstningen en personlig dimension. Jag har haft två aborter. Jag skrev om dem i en kolumn för Irish Times i maj 2017, inte för att inte ”komma ut” med dem, utan att erkänna mitt privilegium att kunna välja dem, för att understryka hur irländsk abort inte bara är en kvinnas fråga, men en klassfråga också, säger hon till tidningen.

Cirka 3 000 kvinnor i Irland reser varje år till andra länder för att kunna utföra en abort. Inte bara kostar det pengar, utan innebär även hälsorisker för kvinnorna.

 

Det här handlar om det om

Omröstningen den 25 maj handlar om att upphäva paragraf 40.3.3 i den irländska lagen vilket ger foster och gravida kvinnor lika rätt till livet. I praktiken innebär det ett förbud mot abort i Irlands konstitution och gör landet till att ha de striktaste lagarna mot abort i världen.

År 2013 tillät landet abort i undantagsfall, och endast om kvinnans liv är i fara. För närvarande är straffet för olaglig abort upp till 14 år i fängelse i Irland.

 

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om abort lagar