Det blev ett rungande ja när Irland röstade i en historisk folkomröstning om samkönade äktenskap. Men ännu är det få länder i världen där det är tillåtet.

Fran Veale/REX

Rory O'Neil, Drag Queen och aktivist för homosexuellas rättigheter, mer känd under sitt artistnamn Panti Bliss. Tllsammans med flera invånare i Dublin Castle efter lördagens glädjande besked om att ja-sidan såg ut att gå mot en storseger.

Efter intensiva kampanjveckor röstade invånarna i det katolska Irland på fredagen om samkönade äktenskap ska likställas med giftermål mellan man och kvinna. 

– Egentligen är omröstningen större än samkönade äktenskap, den handlar om ett erkännande av HBTQ-personer, säger den svensk-irländska transpersonen och aktivisten Cat McIlroy till TT.

► Gayparad i Tokyo för homoäktenskap

Folkomröstningen beskrivs som den första av sitt slag i världen. Den följer efter att landets parlament i mars med stor majoritet röstade igenom ett grundlagstillägg som lyder "äktenskap kan ingås i enlighet med lagen mellan två personer utan att hänsyn tas till deras kön".

Och på lördagskvällen blev det klart att ja-sidan vunnit en rejäl seger för en ändrad äktenskapslag. Omkring 62 procent av de som röstade vill se en historisk förändring i Irland, rapporterar TT.

Men frågan om äktenskap utan hänsyn till kön är på många ställen i världen kontroversiell. Av världens runt 240 länder är samkönade äktenskap tillåtet i cirka 18 länder, inklusive några delstater i USA. Efter dagens folkomröstning läggs ytterligare ett land till listan.

Ja till homoäktenskap på Guam

1 maj 2009 blev Sveriges äktenskapslag könsneutral då partnerskapslagen avskaffades. Sedan dess är det möjligt för samkönade par att ingå äktenskap. Sedan 1 november samma år är det möjligt även för homopar att få vigseln förrättad inom Svenska kyrkan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset