Ironiskt nog sämst på barbecuen
Ironiskt nog sämst på barbecuen

F12-gruppens nya snabbmatsställe Vigårda Barbecue är 25 procent dyrare än sina billiga kusiner – men 75 procent bättre.

Melker Anderssons nystartade grillkrog Vigårda Barbecue verkar vara ett försök att emulera den typ av lite mer högklassiska snabbmatställen som den senaste tiden har börjat poppa upp som, eh, snabbmatsställen i USA. Och det är bra tänkt, bara för att det ska gå snabbt och vara vardagligt så behöver det faktiskt inte smaka trist och se ut som lekrummet på ett Schweiziskt barnsjukhus. 

Som så ofta när det är F12-gänget som är inblandat är inredningen på Vigårda barbecue riktigt snygg och här finns en fin känsla för detaljer: snygga take-awaypåsar, bistrokakel, (fejk)picklade grönsaker på hyllorna och såväl vin och ölrättigheter som DJ:s på kvällstid. Samtidigt får man stå i kö, precis som på McDonalds (om än med en väldigt snygg metallbricka i hand). Dock måste jag säga att de har en bit kvar innan snabbmatsjättarnas välsmorda kösystem.

Maten då? Ja, den smakar exakt som konceptet: som snabbmat, bara lite bättre. Burgaren serveras mediumstekt med en fräsch sallad, valfritt tillbehör (alltså strips) och med en klick rökig chili på toppen. Den är god, men går kanske inte upp mot den anstormning av gourmetburgare vi sett den senaste tiden – som dem på AG, Djuret, Flippin’ burgers eller Marie Laveau. Samtidigt finns det något så allmängiltigt älskvärt med en bit malt nötkött mellan två bröd att den kan hittas från Svalbard till Nordkorea (även om hamburgaren där kallas gogigyeopbbang, ”dubbelbröd med kött”, och sägs ha blivit uppfunnen av Kim Jong Il) – och då borde väl stan vara stor nog för även den här? Enkel burgernomics säger i alla fall så: Om man jämför med snabbmatskedjornas så kostar Vigårdas cirka 25 procent mer – men smakar ungefär 75 procent bättre. Bra deal där alltså. Även Vigårdas variant av pulled pork sandwich, med det lite mindre välklingande namnet “24H piggham”, är inte så tokig. Rökig och trådig som en dansk tants handarbete och med ett bra chilibett. 

Ironiskt nog så är det sämsta på Vigårda Barbecues meny just barbecuen. Grejen med barbecue är ju att det ska bestå av olika texturer och att varje bett ska bli en liten överraskning: krisipigt, trådigt, fett och, hoppsan, bränt. Det här är mer hackat, jämngrått djur på hög. 

Lite ledsamt nästan. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Weekend