Jamil Benjamine, hans fru Saaud Ibraham och barnen Jack, Christian och Jona lever i ovisshet kring släktens tillvaro i Syrien.
Jamil Benjamine, hans fru Saaud Ibraham och barnen Jack, Christian och Jona lever i ovisshet kring släktens tillvaro i Syrien.

För en vecka sedan rullade IS in med pansarvagnar och tunga vapen i släktingarnas by i norra Syrien. Familjen som flydde landet för tre år sedan får nu rapporter på Facebook. ”Jag känner mig helt maktlös”.

För tre år sedan lämnade Jamil Benjamine och hans familj Syrien efter ökande oroligheter i landet. I Forshaga, i Värmland har de levt en tryggare tillvaro.

– Jag var lycklig. Mina barn går i skolan, jag ska snart börja ett nytt jobb. Vi var trygga här, säger Jamil

Men förra måndagen vändes allt upp och ner. Klockan fyra på morgonen kom den första rapporten via Facebook. Den by, vid floden Al Khabour, som familjen lämnat hade attackerats av IS.

– Det var den sämsta nyheten jag hört i hela mitt liv. Det går inte att förklara vad det betyder. Det är stor tragik.

IS-trupper rullade in i byn med pansarfordon och tunga vapen. De kidnappade äldre personer och små barn. Byn är en av 42 stycken vid Al Khabour, i norra Syrien, som attackerades. NWT berättade först om Jamil Benjamine som har släkt och vänner kvar i området. Han ringde sin bror, som bor kvar, för att få veta mer.

– De kom in i byn så lätt, för där finns inget motstånd. De började skjuta, och de tog med sig 261 personer som gisslan, de flesta barn, säger han.

Tolv byar i området är i dag omringade, utan kontakt med omvärlden. Fyra kyrkor har bränts ner. Två kyrkor har sprängts med bomber. I en av byarna, där situationen är som värst, ligger det döda människor på gatan, som inte kan flyttas eftersom det finns prickskyttar på plats.

Jamil Benjamine har både sin mamma, familjens farmor, och sin bror kvar i området. Han beskriver en hopplös situation av att vilja, men inte kunna hjälpa till.

– Känslan är nästan som en eld som brinner inom dig. Att vara så långt borta och få höra vad som händer där nere. Jag känner mig helt maktlös.

I stället får han förlita sig på rapporter från arabiska tv-kanaler, Facebook och de få samtal där han lyckas nå fram till sin bror eller mamma. Den trygghet hans familj kände för bara en vecka sedan är borta nu. I stället lever de i ovisshet. 

– Oroligheten där nere påverkade livet här direkt. Min dag är helt förstörd. Jag kan inte koncentrera mig på någonting.

I byarna runt floden känner de flesta varandra på ett eller annat sätt. Många är släkt. Jamal säger att han vill att någon ska reagera på det som händer, och försöka hjälpa till.

– Min önskan är att de som kidnappats ska bli släppta. Varje person som kidnappats är värd lika mycket som min mamma, som min bror. Min största önskan är att jag kan få träffa min mor innan det händer någonting.

►LÄS MER: Ungdomar stoppades på flygplats – på väg att strida för IS

►LÄS MER: Uppgifter: Arbetsförmedlingens lotsar för nyanlända kan ha kopplingar till IS

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset