Aeham Ahmed spelar piano på gatorna i Yarmouk.
Aeham Ahmed spelar piano på gatorna i Yarmouk.

Aeham Ahmed, 27, spelade piano på gatorna för att sprida glädje och hopp, men IS eldade upp det. Nu spelar han igen.

Aeham Ahmed tvingades välja mellan att flytta sig och släppa taget om sitt piano, eller bli bränd tillsammans med det. Motvilligt valde han det första.

– Vad är det för fel med att ha ett piano, sa han till den svartklädde jihadisten framför honom som hotade att ta hans liv.

– Du vet att det är en synd, fick han till svars innan pianot sattes i lågor, och Aeham stod tårögd kvar och tittade på, skriver CNN.

Aeham Ahmed bodde i Yarmouk, ett inofficiellt flyktingläger för palestinier, som ligger i utkanterna av Syriens huvudstad Damaskus, när inbördeskriget bröt ut.

Efter allt våld och lidande bildade han ett band tillsammans med sina vänner. De skulle aldrig ta till vapen eller spä på våldet de såg omkring sig. I stället spelade och sjöng de på gatorna i staden, och människor anslöt alltid till gruppen för att sjunga med och – för en minut – fyllas av lite hopp och glädje.

– Verkligheten kan inte förändras av ett piano. Men jag kände att den förändrades inuti mig och inuti mina barn när jag spelade. Situationen var fruktansvärd, och vi behövde lite hopp och kärlek, sa Aeham Ahmed till CNN.

LÄS MER: Ellen, 30, samlade in 62 000 till rumänsk familj – räddade lilla Nikolas liv​

Men när IS kom till hans hemort brände de hans piano. Aeham undrade om IS faktiskt hade vunnit och om detta skulle vara hans liv nu. Ett liv där musik är en synd, där kvinnor inte får bära jeans, och där människor halshuggs om de inte följer lagarna.

Han och familjen flydde och bor nu i en regeringskontrollerad stad, men IS finns fortfarande runt hörnet. Han fick en keyboard av en kompis, och efter barnens uppmuntran har han börjat spela igen. Genom att paddla på en cykel lyckas han generera ström till sitt instrument för att fortsätta att sprida hopp i misären.

– När allt kommer kring så älskar jag musik och piano, och jag vill sprida hopp med mina sånger. Jag är varken stor eller liten. Allt jag vill göra är att sprida hopp oavsett hur situationen ser ut.

LÄS MER: Kompisarna samlade in pengar till flyktingfamiljen – nu kan Yeal gå kvar i klassen​

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset