Lisa Andersson, 29 år, lever i ett läger i norra Syrien.
Lisa Andersson, 29 år, lever i ett läger i norra Syrien.

Svenska Lisa Andersson åkte ned till Syrien och blev en del av IS 2013. Nu vill hon återvända till Sverige. "Jag vill att Sverige ska låta oss komma hem igen. Jag vill att mina barn ska kunna leka och gå i skolan och ha ett vanligt liv," säger hon i en intervju med norska NRK.

Svenska Lisa Andersson, 29 år, lever i ett läger i norra Syrien tillsammans med 450 kvinnor och barn. Norska NRK har besökt lägret och träffat Lisa. Hon kommer från Göteborg och reste till Syrien för sex år sedan och blev då en del av terrorsekten IS. Kvar i Sverige lämnade hon en dotter som hon inte träffat sedan dess.

LÄS MER: Kritiken mot partiernas planer för IS-anhängare: ”Senfärdigt”

Är fast i läger

Nu sitter hon fast i lägret.

– Vi lever i skräck. Det är smutsigt här. Det är skräp och avföring överallt, säger hon till NRK

Hennes 15 månader gamla dotter dog för en månad sedan och enligt Lisa berodde det på den bristande tillgången på sjukvård. Samtidigt har Lisas man gripits av kurdiska styrkor och sitter fängslad tillsammans med andra IS-terrorister.

Vill hem till Sverige

Lisa vill inte berätta för NRK om vad hon kände till om terrorsekten när hon reste ned 2013,

– Jag vet inte hur man hanterar vapen. Jag är inget hot mot mänskligheten, jag är inget hot mot någon, säger hon.

Men nu vill hon åka tillbaka till Sverige.

– Jag vill att Sverige ska låta oss komma hem igen. Jag vill att mina barn ska kunna leka och gå i skolan och ha ett vanligt liv.

LÄS MER: Partierna svarar: Ska IS-anhängare få hjälp att återvända till Sverige?

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset