Kurdiska styrkor skjuter mot IS-ställningar. Arkivbild.
Kurdiska styrkor skjuter mot IS-ställningar. Arkivbild.

IS försvarar Mosul med klassisk gerillataktik. Gruppen rör sig i tunnlar under stadens gator och anfaller stötvis med små enheter.– Det håller på att bli en mardröm, säger ett irakiskt armébefäl.

Uppgifterna om IS taktik kommer dels från Hisham al-Hashimi, rådgivare till Iraks regering, dels från ett anonymt armébefäl som intervjuas av nyhetsbyrån Reuters. Befälet säger att det är näst intill omöjligt att skilja IS-krigarna från civila män i staden eftersom gruppen tvingar dem att klä sig likadant som IS (Islamiska staten) – med klassisk islamisk klädsel och helskägg.

– Våra soldater upptäcker dem inte förrän det är för sent, när angriparen antingen utlöser sin bombväst eller kastar en handgranat, säger befälet.

Tunnlar stressar armén

Omkring 100 000 irakiska soldater – regeringsstyrkor, kurdiska styrkor och shiamiliser – kämpar mot endast 5 000 IS-anhängare som försvarar Mosul, Iraks näst största stad. Trots att anfallarna alltså är tjugo gånger fler bjuder IS hårt motstånd. I början av veckan förlorade armébefälet två stridsvagnar och ett bepansrat fordon i striderna under en och samma dag.

Rådgivaren berättar att IS har grävt tunnlar under Mosul sedan de intog staden i juni 2014, och att tunnelnätverket bara i den östra halvan av staden är sammanlagt sju mil. IS-krigarna utnyttjar de hemliga gångarna till att överraska regeringsstyrkorna, ofta mellan klockan två på natten och gryningen.

– De är inte redo för överraskningarna, tunnlarna har orsakat våra största förluster, säger Hisham al-Hashimi till Reuters.

IS avlöser varandra

Regeringsstyrkorna har kontroll över två stadsdelar som de intog i förra veckan, enligt rådgivaren. Armén uppger att de har intagit ytterligare fem stadsdelar, men att striderna fortfarande pågår i dem.

IS anfaller i vågor med mindre enheter för att trötta ut regeringssoldaterna, säger al-Hashimi. Enheterna består av omkring 50 IS-krigare, däribland självmordsbombare och krypskyttar.

– Varje grupp krigar endast under en kortare tid och blir sedan avlöst av nästa grupp. Det tröttar ut armén, säger al-Hashimi.

Anklagas för mord

Iraks armé och shiamiliser rycker fram mot IS-kontrollerade byar i närheten av den forntida ruinstaden Nimrud omkring 30 kilometer söder om Mosul, enligt militären. IS publicerade ett videoklipp i april i fjol som visade hur rörelsens anhängare gick loss på lämningarna med släggor och sprängladdningar, skriver AFP. Det är oklart hur mycket av monumenten som finns kvar.

Den internationella människorättsgruppen Amnesty International anklagar Iraks regeringsarmé för att ha mördat sex invånare i byar söder om Mosul i förra månaden. Amnesty kräver att regeringen utreder händelserna, samtidigt som landets federala polis dementerar att dess styrkor ligger bakom morden.

Felipe Dana/AP/TT
En irakisk armésoldat sitter på ett bepansrat fordon utanför Hamam al-Alil söder om Mosul. Bilden är från den 6 november.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset