Facebookinlägg och bilder som Washington Post och Middle east media research institute har tagit del visar hur IS-krigare försökt sälja kvinnor som sexslavar via Facebook. Inläggen togs snabbt ner men är en skildring av de hemska förhållanden som de kvinnor som är tillfångatagna av IS lever under.

"För alla er bros som funderar på att köpa en slav. Den här kostar 8 000 dollar." På bilden syns en kanske 18-årig kvinna med en mörk lugg och ett försök till ett leende. Så lyder ett Facebookinlägg som lades upp av en IS-krigare den 20 maj på Facebook. En till bild lades upp några timmar senare, på en annan kvinna: "En annan slav, också runt 8 000 dollar. Ja, eller nej?"

Enligt Washington post som tagit del av inläggen togs de snabbt ned av Facebook, och det är oklart om personen som la upp inläggen skötte säljandet själv eller om han kommenterade kvinnor som såldes av andra IS-krigare. Mannen som la upp inläggen antas vara en IS-krigare i Syrien med tyskt medborgarskap.

► LÄS MER: Så här sprider IS sina filmer
 

Enligt Middle east media research institute, en grupp som övervakar jihadisters konton på sociala medier, är det här första gången IS-krigare lagt upp bilder på kvinnor som sålts som slavar på amerikanska sociala medier.

– Vi har sett mycket brutalitet. Men det vi sett från IS under se senaste åren är mer ondskefullt än något annat. Försäljning av slavar på sociala medier är bara det senaste exemplet, säger institutets chef Steven Stalinsky till Washington post.

Den ekonomiska och militära pressen på IS har ökat under den senaste tiden, och enligt Washinton post är det de kvinnliga fångarna som drabbas hårdast. De säljs av IS-krigare som behöver pengar, utsätts för brist på mat och medicin och riskerar dagligen livet på grund av de dagliga flygattackerna som äger rum. Enligt Human rights watch har håller IS så många som 1 800 kvinnor och flickor fängslade. Nästan alla tillhör den etniska gruppen Yazidier.

– Ju längre de hålls av IS, ju mer mer hemskt blir livet för dessa yazidiska kvinnor som köps och säljs, våldtas och får sina barn tagna från sig, säger Skye Wheeler som forskar om kvinnors rättigheter för Human rights watch till Washington Post.

IS har tydliga regler för vad som gäller när det kommer till slavar, någonting som uttryckts i en pamflett gruppen publicerade 2014. Att ta slavar är tillåtet främst om de är icke-muslimer, och IS tillåter att slavar våldtas och misshandlas. Till och med flickor som ännu inte nått puberteten får enligt IS våldtas om de "är redo för det". 

► LÄS MER: IS tvingas halvera löner – och rear ut gisslan

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset