Kurdiska styrkor hissar sin flagga på toppen av en byggnad i staden al-Baghuz.
Kurdiska styrkor hissar sin flagga på toppen av en byggnad i staden al-Baghuz.

Terrorsekten IS har besegrats i Syrien. Men organisationen kommer att fortsätta vara ett hot, enligt en expert.

För fem år sedan utropade terrorgruppen IS sitt kalifat. Nu har de förlorat sitt sista fäste i Syrien. I dag gick de kurdiskledda Syriens demokratiska styrkor (SDF) ut med att al-Baghuz, som beskrivits som IS sista fäste i Syrien, befriats.

LÄS MER: Experten: Stor våldsrisk bland IS-återvändare

Men att IS besegrats i Syrien innebär inte att organisationen är förstörd eller att terrorattackerna kommer att upphöra, enligt Aron Lund, Mellanösternexpert vid Utrikespolitiska institutet.

– Men det är både symboliskt och politiskt viktigt. Det har att göra med om USA kommer stanna i området eller inte. Om de drar sig ur så är det oklart vad som händer med det kurdiska självstyret, säger han.

Kan uppstå maktvakuum

Kriget i Syrien handlar i dagsläget mer om diplomati än om strid, enligt Aron Lund. De delar av Syrien som IS tidigare räknade till sitt kalifat är i dag uppdelade mellan den syriska regimen, som kontrollerar de södra delarna, och de kurdiska styrkor, som kontrollerar de norra delarna.

De två grupperna slåss inte med varandra eftersom att det finns avtal mellan Ryssland och USA som satt stopp för strider. Men om USA lämnar området skulle större stridigheter kunna blossa upp igen.

– Då kan det uppstå ett maktvakuum eftersom de kurdiska enheterna inte kommer kunna hålla ihop sin allians av lokala grupper utan USA:s hjälp. De kommer inte kunna hålla stången mot Turkiet i norr och mot den syriska armen i söder, säger Aron Lund.

Den situationen skulle också kunna leda till att IS kan få tillbaka fäste i regionen.

– Det pågår redan i dag underjordisk kamp förd IS-lojalister. I Raqqa sker ständigt små attacker och det dyker upp IS-klotter på väggarna hela tiden, säger Aron Lund och fortsätter:

– Ett snabbt amerikanskt tillbakadragande, där Syrien lämnas vind för våg, skulle kunna leda till att det börjar bubbla upp igen.

LÄS MER: Kritiken mot partiernas planer för IS-anhängare

IS-ledare vid liv

IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi tros fortfarande vara vid liv tillsammans med flera andra högt uppsatta medlemmar i terrorsekten. Troligtvis kommer de nu att ligga lågt och fokusera på att elda på stridigheter mellan sunni- och shiamuslimer, enligt Aron Lund.

– Sen uppmuntrar de hela tiden till ensamvargsattacker, säger han.

Assad sitter säkert

Kriget i Syrien har pågått i drygt åtta år och även om IS inblandning varit det som fått mest uppmärksamhet har terrorsektens framfart inte varit avgörande i den stora striden om vem som ska styra Syrien.

– Assad har vunnit någon form av strategisk seger. Jag tror han sitter tryggt i Damaskus just nu. För honom handlar det om att kunna köra ut de turkiskstödda styrkorna från västra Syrien, lägga beslag på de kurdiska områden och om att få fart på ekonomin i landet, säger Aron Lund.

LÄS MER: IS-mannens vädjan: Vill ha Akilovs advokat

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om IS