En bild från ett videoklipp från 2014 som sägs visa Abu Bakr al-Baghdadi.
En bild från ett videoklipp från 2014 som sägs visa Abu Bakr al-Baghdadi.

Ledaren för terrorrörelsen IS, Abu Bakr al-Baghdadi, uppmanar i en ljudupptagning de stridande i Mosul att inte retirera.– Att ärofullt hålla era landvinningar är tusen gånger lättare än att retirera i skam, säger han.

Om ljudupptagningen, som nu offentliggörs är äkta, bryter han nästan ett års tystnad. Det är veterligen första gången sedan irakiska regeringsstyrkor och deras allierade inledde offensiven mot Mosul som al-Baghdadi uttalar sig.

I inspelningen, som släpptes av IS-anhängare, uppmanar en röst som sägs vara al-Baghdadis jihadisterna att bekämpa "Allahs fiender" och "förstöra de otrognas städer".

Krympande kalifat

Budskapet, som är odaterat, bär titeln "Detta är vad Gud och hans budbärare har lovat oss". Rösten refererar till händelser för högst fem veckor sedan. Det har gått rykten om den irakiske jihadistledarens hälsa och förflyttningar men omständigheterna har förblivit oklara.

I juni 2014, dagarna efter det att jihadistkrigare for fram över delar av Irak, gjorde han ett sällsynt publikt framträdande i Mosul och tillkännagav bildandet av en islamistisk stat som gränsar över Irak och Syrien.

Det så kallade kalifatet har stadigt krympt sedan i fjol och irakiska styrkor nådde tidigare i veckan utkanterna av Mosul, som varit jihadisternas starkaste fäste i Irak.

Tappar kontrollen

Överste John Dorrian, talesman för den USA-ledda koalitionen i Irak och Syrien, tolkar budskapet som att al-Baghdadi håller på att tappa kontrollen över sina styrkor.

Han säger att militären inte officiellt har bekräftat äktheten i budskapet, men noterar att det helt klart är ett försök av IS att kommunicera med sina stridande.

– En av de intressanta saker som vi har sett i den engelska översättningen av det här är att Baghdadi säger "Bekämpa inte varandra", säger han.

Det är sådant en ledare som inte har förmågan att få alla att hålla samman säger, enligt Dorrian.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset