Terrorexperten Magnus Ranstorp. Arkivbild.
Terrorexperten Magnus Ranstorp. Arkivbild.

Terrorgruppen IS påstår sig ligga bakom ett branddåd i Malmö i en ny propagandaskrift.

Branden inträffade i en föreningslokal i Malmö tidigt på morgonen den 11 oktober, och fastigheten rökskadades. Någon misstänks ha krossat fönster och kastat in två så kallade molotovcocktails i lokalen. Polisen upprättade en anmälan om misstänkt mordbrand.

I det senaste numret av IS-tidskriften al-Naba står det nu att branden var ett dåd som utfördes av "en krigare från kalifatet", enligt flera medier.

I texten står det också att lokalen var ett centrum för "otrogna", ett ord som inom vissa sunnimuslimska kretsar är ett nedlåtande uttryck för shiamuslimer, enligt Svenska Dagbladet.

"Nypa salt"

Dådet utfördes "på uppmaning av ledaren al-Adnani", står det, och syftar på IS-talespersonen Abu Muhammad al-Adnani, som uppmanat till terrordåd mot västvärlden.

Man ska ta uppgifterna med "en nypa salt", säger terrorexperten Magnus Ranstorp, till SVT Nyheter Skåne.

– Jag tror inte att det kommer att kunna etableras att de har något med i spelet. De har som vana att ta sig på allting. De brukar ta på sig terrordåd som de inte har något med att göra.

– Men det är intressant att de nämner branden, att det har nått fram till IS inre tidskrift i ett läge där de är ganska trängda och att de publicerar det här rätt snabbt, säger Ranstorp till SVT.

Anmärkningsvärd

Terrorforskaren Hans Brun, King’s college i London, säger till SvD att artikeln är anmärkningsvärd.

– Vad som är intressant är att den här händelsen inte har fått jättemycket uppmärksamhet i Sverige, och mig veterligen inte heller internationellt. Frågan är hur de har fått tillgång till den här informationen.

– Som jag ser det har antingen någon tipsat dem om händelsen eller så har de haft kontakt med personen eller personerna som har gjort det. Det som gör mig förvånad är att de överhuvudtaget tar upp en så pass liten händelse. Ingen har omkommit eller skadats mig veterligen. Det är ingen världsnyhet och frågan är varför man tar upp en sådan händelse, säger han till tidningen.

Både SVT och SvD har kontaktat Säpo, som varken vill bekräfta eller dementera att man tagit del av uppgifterna från al-Naba.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset