Michael Skråmo.
Michael Skråmo.

IS-krigaren Michael Skråmo ska ha gripits i Syrien av kurdiska YPG-milisen, skriver SVT Nyheter. Michael Skråmo är norsk medborgare, men har bott i Sverige hela sitt liv. "Det föreligger grund till att väcka åtal mot honom, men då är det kanske bättre att Norge gör det", säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Michael Skråmo från Göteborg är välkänd för att både ha uppmanat till terrorism och till rekrytering av terrorism. Han har också uppmanat till terrorattentat i Sverige.

Nu uppges han vara gripen.

Enligt SVT Nyheter greps han i området kring Baghouz i nordvästra Syrien, IS sista fungerande fäste som nu är i upplösning. Gripandet ska ha skett under måndagen och han ska vara vid liv.

– Det föreligger grund till att väcka åtal mot honom, men då är det kanske bättre att Norge gör det mot sin medborgare, och Norge har skarpare lagstiftning än Sverige. Om åtal väcks kan det ge ett långt fängelsestraff, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp till Metro.

LÄS MER: ”Experten: Stor våldsrisk bland IS-återvändare”

Michael Skråmos fru dog nyligen och de har sju barn tillsammans.

– Man undrar vad som händer med barnen nu, de är under tio år gamla. Jag tycker att det finns goda skäl till att skicka en signal till YPG  så att barnen tas hand om, de är för små för att ta hand om sig själva.

Vad är det som har gjort att Michael Skråmo är en av de mest välkända IS-krigarna?

– Dels är han konvertit och han tog också med sig sina barn dit. Han lyfte ju även bidrag i Sverige medan han var i Syrien, vilket blev en story. Han har uppmanat till terrorism i videor och är en väldigt publik person därnere. Sedan har han ju boxats mot Jesper Söder, som är på andra sidan.

LÄS MER: ”Kritiken mot partiernas planer för IS-återvändare”

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset