Videobilden på Aaron Driver syns på en storbildsskärm bakom vice poliskommissarie Mike Cabana och assisterande poliskommissarie Jennifer Strachan vid den federala polisen.
Videobilden på Aaron Driver syns på en storbildsskärm bakom vice poliskommissarie Mike Cabana och assisterande poliskommissarie Jennifer Strachan vid den federala polisen.

24-årige Aaron Driver var i slutfasen av förberedelserna för att angripa ett stadscentrum under rusningstid med en hemmagjord bomb, när kanadensisk polis stoppade honom utanför hans hem i Ontario i onsdags.IS säger att Driver var en av deras soldater.

Han konverterade till islam i tonåren och hade uttalat lojalitet gentemot terrorgruppen IS i en video.

Driver detonerade en sprängladdning i baksätet på en taxi när polisen närmade sig, uppger polisen i Ottawa. Tidigare har det förekommit uppgifter att han skjutits ihjäl av polis när han satt i taxin. Under torsdagens presskonferens sade myndigheterna att det inte fastställts om Driver dött till följd av explosionen, eller skotten som polisen avlossat.

Kamp mot klockan

– Det kunde ha blivit betydligt mycket värre Det var en kamp mot klockan, säger vice poliskommissarie Mike Cabana.

Kanadensisk polis kom Driver på spåren efter ett tips från den federala amerikanska polisen FBI. Det handlade om en martyrvideo i vilken det framgick att personen var i slutskedet i planeringen av ett bombdåd. Kanadensisk polis och antiterrorexperter kunde snabbt identifiera personen som Aaron Driver.

IS-soldat

Terrorgruppen IS uppger i ett uttalande, via dess så kallade nyhetsbyrå Amaq, att Driver var en av deras "soldater". IS brukar ta på sig diverse dåd, även om det inte alltid är gruppen som ligger bakom dem.

Han väckte polisens uppmärksamhet i december 2014 och greps 2015 för att ha uttalat stöd för IS på sociala medier. Han var av domstol förbjuden att använda sociala medier. Före det hade han talat öppen om sin tro för kanadensiska medier. Han ansåg att Kanada och dess allierade kunde vänta sig vedergällning för sitt krig mot IS.

"Om ett land går i krig med ett annat land eller ett annat folk eller ett annat samhälle, anser jag att de måste förbereda sig på att sådana saker händer", sade Driver till kanadensisk radio förra året.

Polisen stoppade Drivers planer, när han precis hade klivit in i en taxi i Strathroy i Ontario, där han bodde med sin syster.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset