Statsminister Stefan Löfven på väg ut från den svenska ambassaden i Bagdad iförd skyddsväst vid måndagens besök i Irak.
Statsminister Stefan Löfven på väg ut från den svenska ambassaden i Bagdad iförd skyddsväst vid måndagens besök i Irak.

Terrorrörelsen Islamiska staten är det enda egentliga hotet mot statsminister Stefan Löfven i Bagdad, enligt en Mellanösternexpert som kopplar besöket till Sveriges plats i FN:s säkerhetsråd vid årsskiftet.

Under mycket hysch-hysch flög Stefan Löfven från Saudiarabien till Iraks huvudstad. Där sågs han på måndagen lämna den svenska ambassaden med en skyddsväst över kostymen, på väg till en rad möten.

Det stränga säkerhetsarrangemanget är fullt motiverat, tycker Per Jönsson, Mellanösternexpert vid Utrikespolitiska institutet.

TT: Skulle Stefan Löfven kunna vara ett attraktivt mål för någon gruppering i Bagdad?

– Det är klart att han kan vara det. IS finns ju överallt och det vore perfekt för IS att skjuta eller spränga en statsminister. Det är väl det primära hotet.

Klart hög risk

– Det finns ingen annan känd politisk gruppering som skulle vilja ha ihjäl Stefan Löfven. Och IS är aktivt med hemliga celler på flera håll, inte minst i Bagdad.

Per Jönsson pekar på att IS genomfört mängder med attentat i staden de senaste åren:

– Sverige är en del av koalitionen, om än i mycket liten utsträckning genom att ha 35 officerare i norra Irak, och finns förmodligen på någon svart lista.

Att Stefan Löfven trots säkerhetsläget besöker Bagdad är Per Jönsson övertygad om hänger ihop med att Sverige i januari tar plats i FN:s säkerhetsråd.

Bygger broar

– Det tror jag även var det främsta skälet med resan till Saudiarabien, att bygga och upprätthålla nya relationer med stater som är viktiga för Sveriges eventuella agerande i säkerhetsrådet.

Saudiarabien är viktigt som stormakt i Mellanöstern och dessutom ett väldigt rikt land. Irak är viktigt för att kriget mot IS säkerligen kommer att dyka upp åtskilliga gånger i säkerhetsrådet under Sveriges två år där.

– Det blir nog fler sådana här möten som man av säkerhetsskäl inte vill avisera i förväg, säger Per Jönsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset