När amerikanska militären utförde en räd mot IS hittades dokumenten. Arkivbild.
När amerikanska militären utförde en räd mot IS hittades dokumenten. Arkivbild.

Enligt en fatwa, eller ett religiöst beslut skrivet av IS religiösa ledare är det tillåtet att ta organ från en levande fånge för att rädda en muslims liv, även om det kan leda till fångens död.

Fatwan är en del av ett dokument från den 31 januari 2015 som Nyhetsbyrån Reuters har granskat. Dokumenten och 7 terabyte av andra elektroniska dokument beslagtogs under en räd av amerikanska militären i östra Syrien i maj. I samband med räden dödades även en högt uppsatt IS-ledare och flera andra IS-medlemmar, vilket även DN skrivit om.

I Fatwan skriver IS religiösa ledare att det är okej att ta organ från levande fångar för att rädda livet på muslimer som är i behov av organ.

LÄS MER: IS massexporterar kulturskatter

”Organ som avslutar livet på fången om de tas bort : Borttagandet av den typen är inte heller förbjudet." säger fatwan enligt en översättning gjord av amerikanska regeringen.

Enligt ledarna finns det stöd i islamiska texter för att det är tillåtet att ta friska organ från oliktänkandes kroppar och ge dem till muslimer. Vilka som räkas som oliktänkande framgår inte.

Enligt fatwan är det även okej med kannibalism och dokumenten som militärerna ska ha hittat ger detaljerade ger riktliner för när en IS-medlem kan våldta en kvinnlig fånge, skriver Reuters.

Det är den Islamiska statens forsknings- och Fatwa kommitté som skrivit under dokumentet. Kommittén lyder direkt under IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi. I dokumenten finns inga faktiska bevis för att IS faktiskt bedriver organstölder eller organhandel, men det ger ett religiös rättfärdigande att göra det under gruppens extrema tolkning av islam, enligt Reuters.

LÄS MER: Familjen har inte råd med lösensumman

Fatwan väcker oro för att organstölder från fångar och organhandel ska bli ett sätt att både rädda livet på IS-medlemmar och att tjäna pengar till IS. Iraks FN ambassadör, Mohamed Ali Alhakim, har sagt till Reuters att handlingarna bör granskas av FN: s säkerhetsråd som bevis för att den IS skulle kunna utföra handel med organ för att samla in pengar.

LÄS MER: Skäggklubben misstogs för terrorister

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset