En afghansk soldat vid en vägspärr vid motorvägen mellan Kabul och Jalalabad i Nangarhar, den provins där IS främst har fått fotfäste.
En afghansk soldat vid en vägspärr vid motorvägen mellan Kabul och Jalalabad i Nangarhar, den provins där IS främst har fått fotfäste.

Den afghanska regeringens försök att utplåna jihadistgruppen Islamiska statens närvaro i landet har aktualiserats i och med helgens brutala bombdåd i Kabul. Den ökade pressen kan ha fått extremisterna att slå till i huvudstaden, enligt en expert.

För fyra månader sedan hävdade Afghanistans president Ashraf Ghani att IS besegrats i landet. Men helgens blodiga självmordsdåd bevisar motsatsen. I sin halvofficiella propagandakanal Amaq har IS tagit på sig attacken som krävde minst 80 människoliv.

– Ghani är inte ärlig mot folket. Det som hände var verkligen en tragedi. För oss innebär talibanerna och IS lika stora problem, säger Kabulbon Amin Ayoubi, som snart lämnar landet med anledning av det ständigt försämrade säkerhetsläget i Afghanistan.

Ny militär offensiv

Attacken i Kabul, den dödligaste i huvudstaden på 15 år, var också IS första attack där – och Ashraf Ghani har lovat hämnd. Men redan innan dådet hade presidenten tillkännagivit en ny offensiv mot IS, som främst fått fotfäste i provinsen Nangarhar där extremisterna gjort sig ökända för brutala övergrepp mot civila.

Sunniextremistiska IS, som misslyckats med att etablera sig på andra håll i landet, har varit under militär press i Nangarhar sedan mitten på 2015, enligt Afghanistanexperten Thomas Ruttig.

– De har förlorat mycket av det territorium som de kontrollerat där, och det var inte mycket till att börja med. IS har pressats tillbaka av amerikanska drönar- och flygattacker, afghanska styrkor och talibaner, säger han.

Nyligen uppgav Nato att de militära insatserna lyckats med att minska IS inflytande i provinsen. Nu är gruppens militanta anhängare begränsade till två–tre distrikt i Nangarhar, att jämföra med nio i början av året.

– När IS förlorar fäste och territorium i Irak och Syrien, och nu också i Afghanistan, ändrar de taktik till den här typen av storskaliga attacker mot civila mål. Gruppen har försvagats, men har fortfarande potential att utföra sådana här dåd, säger Ruttig, en av cheferna för organisationen Afghanistan Analysts Network.

Oro för sönderfall

Självmordsdådet som riktades mot en demonstration med främst hazarer, som till stor del är shiamuslimer, har ökat farhågorna för att det ska elda på sekterismen i Afghanistan – som trots djupt rotad oenighet mellan olika folkgrupper och klaner påverkats mindre av sekteristiska spänningar än andra ställen i regionen.

– IS långsiktiga strategi är att skapa en våldsam konflikt mellan sunni- och shiabefolkningen. Vi får bara hoppas att de inblandade i Afghanistan inte sväljer betet och går i fällan, säger Thomas Ruttig.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset