Libyska styrkor förbereder sig för att slå till mot IS-fästet Sirte genom att be tillsammans. IS har tryckts tillbaka i offensiven som pågått i tre månader.
Libyska styrkor förbereder sig för att slå till mot IS-fästet Sirte genom att be tillsammans. IS har tryckts tillbaka i offensiven som pågått i tre månader.

Efter en offensiv som pågått i månader talas det nu hoppfullt om det sista slaget om IS-kontrollerade Sirte i Libyen. Men gruppen finns kvar i området och även om IS tappar inflytande står många andra grupper på rad, säger Mikael Eriksson forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

Det var i slutet på 2014 som Islamiska staten (IS) vände blicken mot den störtade diktatorn Muammar Gadaffis hemort Sirte. På mindre än ett år blev hamnstaden gruppens största fäste utanför Irak och Syrien – varpå Sirtebornas tillvaro snart förvandlades till ett helvete.

Den på gatorna patrullerande moralpolisen kontrollerade allt från längden på byxor till färgen på klänningar och den som bröt mot den extremt stränga tolkningen av islamisk lag riskerade både böter och piskrapp.

Innan den svarta flaggan hissades hade staden 120 000 invånare, men den pågående offensiven uppges ha tömt Sirte på i stort sett alla utom jihadisternas familjer. Civila har vittnat för människorättsorganisationen Human Rights Watch om offentliga halshuggningar, korsfästelser och tvångsbön.

– Alla lever i skräck. Oskyldiga dödas. Det finns inga livsmedel, sjukhuset har inga läkare eller sköterskor, det finns ingen medicin. På varje gata finns spioner. De flesta människor har flytt, sade 30-åriga "Ahlam" till HRW i våras.

Sista striden?

IS planer för Sirte ser alltså ut att ha grusats. Precis som i Irak och Syrien förlorar gruppen territorium. Styrkor lojala med den FN-stödda enhetsregeringen i Tripoli (GNA) inledde en offensiv för tre månader sedan. I början av augusti gick USA in med luftunderstöd. Nu talas optimistiskt om den sista striden om IS-fästet.

Sammandrabbningarna är våldsamma och vanligtvis öde delar av staden har förvandlats till blodiga slagfält. Det är inte känt hur många IS-anhängare som dödats, men de GNA-trogna styrkorna har lidit stora förluster.

– Det handlar om att återta gata för gata, kvarter för kvarter. I tättbebyggda områden är det svårt att få den precision som behövs, säger Mikael Eriksson, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut, till TT.

Fortsatt hot

Trots utmaningarna spår många analytiker ett snart slut på offensiven. Men det betyder inte att hotet från IS är utraderat. Flera anhängare har redan flytt Sirte och libyska tjänstemän uttrycker oro för hämndaktioner i likhet med den bombkampanj som drabbat Bagdad efter rörelsens nederlag i Irak.

– Hotet finns kvar och IS kan röra sig förhållandevis lätt i landet. Man ska också komma ihåg att IS inte har det särskilt lätt i Libyen, utan konkurrerar med andra väpnade islamistiska grupper. Tappar IS inflytande står många andra på rad, säger Eriksson.

Sirte vore en viktig symbolisk seger för GNA – som försöker etablera legitimitet gentemot de politiska rivalerna i Tobruk. Men parlamentet där vägrar erkänna Tripoli, vilket är problematiskt för västmakterna som räknat med att GNA ska ta itu med säkerhetsvakuum, oljeproduktion och flyktingströmmar. Trots framgångarna i Sirte har GNA också förlorat stöd över sin oförmåga att lösa en rad andra problem som drabbar libyer i den krigshärjade vardagen.

– Det är inget litet kaos vi står inför, utan ett komplett kaos, konstaterar Eriksson.

Ismail Zetouny/Reuters/TT
De libyska styrkorna laddar upp med te innan de beger sig mot IS-fästet Sirte.
Manu Brabo/AP/TT
Den här bilden från Sirte är tagen 2011. Det var den sista stora staden som föll i det uppror som störtade diktatorn Muammar Gadaffi. Sedan dess har Libyen plågats av ekonomiskt, politiskt och säkerhetsmässigt kaos. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset