Isabelle Båth från Stockholm har genom åren satt tänderna i många burgare. Efter att hon startade Instagram-hashtaggen #tutaosenfiftinburgers har hennes ätande väckt uppmärksamhet.
Isabelle Båth från Stockholm har genom åren satt tänderna i många burgare. Efter att hon startade Instagram-hashtaggen #tutaosenfiftinburgers har hennes ätande väckt uppmärksamhet.

Isabelle Båth, 22, hyser en enorm kärlek till hamburgare. Det har lett till ett annorlunda nyårslöfte – att räkna burgare. Sedan årsskiftet snittar hon tre i veckan. Nu möts hennes burgarfrossande av uppmuntrande kommentarer på sociala medier och ryggdunkar på stan.

Den 2:a januari i år åt Isabelle årets första hamburgare. Det var långt ifrån årets sista. Hittills har hon ätit 46 stycken. Innan april är slut hoppas hon ha nått den magiska gränsen 50.

– Det är en rolig siffra. Då är man halvvägs till hundra. Det känns kul att ha nått det innan ett månadsskifte, säger Isabelle Båth till Metro.

Att hon äter "tvärmycket" hamburgare är med andra ord ingen underdrift. Och sedan barnsben har den köttiga rätten legat henne varmt om hjärtat.

Sedan ett par år tillbaka har hon kallat det ett av sina största intressen.

Själva nyårslöftet började som en rolig grej. Hon reste väldigt mycket redan under gymnasiet och har gjort det till en grej att testa på hamburgare i varje ny stad eller land hon besöker.

– Jag har ätit rätt många burgare ganska många år, och sen så drog det ju igång en trend i Stockholm runt 2010. Det öppnade massa fler burgarställen, vilket gjorde att jag fick möjlighet att äta många fler burgare. Sen så har det bara eskalerat i och med det.

Samtidigt som hon påbörjade sitt "burgarlöfte" startade hon hashtaggen #tutaosenfiftinburgers på Instagram, som ett sätt att dokumentera sitt ätande.

Vännerna hade länge ganska roligt åt det, men snart började meddelanden och mejl trilla in från alla möjliga håll.

Nu har det blivit större än vad hon någonsin kunnat tro.

– Vänner pratar med mig rätt mycket, även bekanta och folk jag knappt känner morsar på stan eller hör av sig på sociala medier. Eller när jag är ute på krogen kan folk reagera och säga ”Vänta, det är du som käkar burgare!” och bjuder med mig på ställen. Eller så får jag en dunk i ryggen av någon som säger att vi ska ses och ta en burgare.

Isabelle säger sig vara otroligt glad över den enorma responsen. En av de roligaste kommentarer hon fått är att hon bidrar med en "lite skön kontrast till alla skäggiga tatuerade killar vars åsikt gällande burgare hörs rätt högt".

Men man gör fel om man reducerar henne till en av alla de som hoppat på senare års hamburgartrend.

– Det känns också som att den extrema hajpen har lagt sig lite, men jag är "still going strong" med mina idéer och tankar. Jag tar det till en sådan extrem nivå, vilket jag inte gör för att vara extrem, men det blir det jämfört med alla andra.

Tror du någonsin att du kommer tröttna på burgare?

– Nej, jag gör inte det. Jag har inte gjort det hitttills och nu är jag 22 bast, så jag tror inte att jag kommer att tröttna på det. Det gäller att variera, hitta balanser och testa nytt. Det finns fortfarande så mycket mer roligt att testa. Och folk har verkligen börjat nörda in sig på det här, till min stora glädje.

Isabelle Båths blogg kan den som vill följa hennes liv och fortsatta burgarätande.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset