Alexander Isak tackar publiken efter 6-0 segern mot IFK Norrköping på Friends.
Alexander Isak tackar publiken efter 6-0 segern mot IFK Norrköping på Friends.

Svensk fotbolls hetaste tonåring tar med sig läxböckerna till sin första samling med U21-landslaget.– Det finns inga garantier i livet, säger Alexander Isak, 17.Mer än kanske den här:Frågan är inte om utan när han lämnar allsvenskan.

AIK krossade IFK Norrköping med 6–0 i den allsvenska toppmatchen på Friends på söndagskvällen och mest hyllades Isak. Med två klassmål och en framspelning bekräftade han på nytt att han är den mest spännande talangen i svensk fotboll just nu.

Sedan en tid följs han noga av en radda internationella toppklubbar. Barcelona, Real Madrid, Liverpool och Paris SG är några som nämnts och vars scouter har honom under lupp. Intresset kommer inte att minska om han fortsätter som mot Norrköping.

Talas om "nye Zlatan"

Det talas redan om honom som den "nye Zlatan", men för att vara namnet på väldiga många läppar just nu tar han det väldigt lugnt. När han långt efter förnedringen av Norrköping mötte medierna talade han lågmält och försiktigt om sin prestation och sina framtidsutsikter.

Trots att det var fotbollstekniska läckerbitar Isak bjöd på. Delikatesserna:

+ I hög fart tog han emot Johan Blombergs inspel från högerkanten, vände i samma moment mot mål och prickade in 2–0 lågt förbi Michael Langer.

– Ta emot den bollen, i den farten, i den riktningen som den kommer och sedan nypa till i nästa läge är riktigt bra gjort, säger AIK-tränaren Rikard Norling.

+ På volley lyfte han elegant in 5–0, på nytt serverad av Blomberg.

"Bra touch på båda"

Själv säger Alexander Isak:

– Det var bra touch på båda målen, speciellt vid det första.

Det är få spelare det pratas lika mycket om den här allsvenska hösten som 17-åringen.

– Själv försöker jag att inte tänka på det. Jag blockerar det så mycket som möjligt för att kunna fokusera på det som händer här och nu. Jag försöker att inte läsa så mycket om det som skrivs om mig.

Framtiden vill han helst inte prata om.

– Varken jag eller AIK vet vad som kommer att hända så vi får vänta och se, säger Isak som får hjälp av klubben och familjen.

– Jag känner mig trygg med det, säger han.

Trots sin ungdom hyllas Alexander Isak för den mognad han visar, lika mycket i spelet som vass avslutare med åtta mål hittills i allsvenskan i år.

– Det är nog spelförståelsen och beslutstagandet, drivet med boll, svarar han på frågan om sina främsta egenskaper.

Hoppas på debut

Nu väntar första samlingen med U21-landslaget som EM-kvalar mot Estland (borta) och mot Kroatien (hemma, i Trelleborg).

– Jag får lära känna folk och hoppas att jag får spela lite också. Jag blev glad när jag fick samtalet, säger han.

Rikard Norling låter säker på att Isak är ämnad för något stort någon annanstans.

– Han är en spelare vi alla känner kommer att spela på en hög nivå. Det är härligt att här och nu få skönja hans linda av karriären. Jag hoppas att han är kvar här länge, men det är väl en utopi, säger Norling.

Stefan Ishizaki visade vägen mot de tre nödvändiga poängen i toppstriden. Ebenezer Ofori, Chinedu Obasi och inhopparen Eero Markkanen gjorde de övriga målen mot det skade- och avstängningsdrabbade IFK Norrköping.

– Vi får till det riktigt bra och några av målen håller riktigt hög klass. Men det är viktigt att vi har ödmjukheten i behåll och inte fladdrar iväg, säger Norling.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset