När då 24-åriga Isak Eliasson drabbades av cancer hade han det "ganska gött på den sexuella fronten". Nu är han 25 och fri från cancern, men hans sexliv har drabbats av alla operationer och kurer. Nu önskar han att han sluppit tjata till sig den behandling han behövde för ett fungerande sexliv.

Pressfoto

Tove Linddahl Greve.

När Isak Eliasson var 24 år fungerande han bra sexuellt. Han kunde enkelt få stånd och ha sex på det sättet han ville. Han var nöjd med sin kropp. Men sedan kom testikelcancern.

Efter flera operationer och cytostatika-kurer befriades han från cancern. I ett blogginlägg på Ung Cancers webbsida beskriver han hur han nu är nöjd med sin kropp överlag, men hur det ändå är någonting som skaver.

► LÄS MER: Komikern Christine Meltzers starka inlägg om cancer hyllas av tusentals


– Det är ganska vanligt att man får skador vid urinblåsan och de nerver som gör att man kan få ejakulation . Man får ta viagra . Men jag kan inte få någon utlösning , utlösningen går liksom inåt istället så man kan sedan kissar ut den, b erättar Isak för Metro .

Han kan inte få barn på naturligt sätt, men han har nedfrysta spermier så att möjligheten ändå finns i framtiden. Över magen finns ett stort ärr, och den ena testikeln är bortopererad och ersatt med en i silikon.

Cancern har påverkat Isak fysiskt, men också psykiskt, och för Metro berättar han att behandlingen varit ett hårt slag mot hans bild av vad som är maskulint och manligt.

– Det tog ett år innan jag började komma över vem jag är och hur jag fungerar sexuellt. Att jag inte kunde ejakulera var någonting jag tyckte var väldigt jobbigt i början. Nu är jag mer anpassad, men det är speciellt att jag måste ta piller innan jag ska ha sex, säger han.

► LÄS MER: De fick cancer mitt i livet: "Min ena bröstvårta började blöda"
 

Idag är Isak tacksam för att han fortfarande lever, och för att det finns sätt som gör att han ändå kan ha sex och på konstgjord väg kunna få barn i framtiden. Men han önskar samtidigt att vården hade varit tydligare men den hjälp som faktiskt finns, att han inte behövt fråga aktivt.

– Jag har fått hjälp när jag bett om det. Det är jättebra att det finns hjälp men den behöver vara mer lättillgänglig. Det är många som inte vågar prata om det här, jag har stått på mig ganska mycket. När man har blivit frisk går man på kontroller i flera år, men det finns inga rutiner för att se hur personen mår i övrigt. Det får man ta upp själv. Jag är rädd att många tycker det är jobbigt, säger han.

Tove Lindahl Greve är verksamhetschef på Ung Cancer och berättar att det är vanligt att sexualiteten påverkas efter en cancerbehandling.

– Vår målgrupp är unga mellan 16-30 år och i den åldern är sexualitet och intimitet en fråga som är högaktuell. Kommer man dessutom och lägger cancer till ekvationen blir det ett ämne som verkligen behöver bemötas och det är där vi ser ett glapp. Frågan ställs inte av någon inom vården och det behöver ändras. Alla inom vården behöver fråga och informera tills det finns en uttalad funktion, för idag ligger det på patienten.

Många som genomgår en cancerbehandling tappar sexlusten eller får sämre självförtroende, och Tove Linddahl Greve önskar att vården tydligare kunde lyfta frågan.

– Isak är en person som ställde de frågorna. Men det gör inte alla, säger hon.

► LÄS MER: Det här är den mest ärftliga typen av cancer

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa