AIK:s Alexander Isak, till vänster, gratuleras av Chinedu Obasi efter sitt 1–1-mål mot Kalmar.
AIK:s Alexander Isak, till vänster, gratuleras av Chinedu Obasi efter sitt 1–1-mål mot Kalmar.

Alexander Isak blev målskytt igen när AIK säkrade det stora silvret bakom Malmö FF genom att slå Kalmar med 3–1.Frågan är om supertalangen har gjort sitt i allsvenskan.– Jag tar det lugnt och fokuserar på fotbollen. Sedan kommer saker som de gör, säger han.

Det har varit en debutsäsong som kommer att gå till historieböckerna.

I våras blev Alexander Isak som 16-åring AIK:s yngste målskytt hittills i en tävlingsmatch och under säsongen har han många och långa stunder dominerat i allsvenskan. Sin 17-årsdag firade han med att sätta två mål i derbyt mot Djurgården.

Sedan dess har det cirkulerat uppgifter om att klubbar som Real Madrid, Barcelona, Liverpool och Bayern München ska vara intresserade av den unge anfallaren.

– Det har varit kul. Man har lärt sig mycket, fått testa på nya saker. Det har varit ett långt och roligt år, säger han.

TT: Trodde du det när det drog igång i vintras?

– Nej, självklart inte. Det var jag inte förberedd på. Men det hände och nu står jag här.

"En skada bort"

Vad som händer nu har han inte några som helst kommentarer till. Från klubbens sida är man tydlig att det ska till ett bra bud för att man ska släppa sin guldkalv, men också med att han troligtvis inte stannar så länge till i AIK.

– Man ska vara väldigt ödmjuk inför möjligheten att allting är en skada bort. Sedan kan det gå fort utför. Det handlar ofta om att göra jobbet när det går att göra det och nu finns det i all fall goda möjligheter, säger sportchefen Björn Wesström.

Mot Kalmar såg Isak till att AIK inte tappade greppet om andraplatsen genom att sätta kvitteringen till 1–1 i den 41:a minuten under det för dagen stängda taket på Friends arena. Isak lyckades hålla undan två Kalmarförsvarare innan han sköt bollen förbi Ole Söderberg i bortamålet.

– Man ser ju där ute att det är en väldigt bra fotbollsspelare. Det skrivs och skrivs, men det är ingen medieprodukt utan det är en fotbollsprodukt, säger tränaren Rikard Norling.

Carlgren kan försvinna

Brassen Romario hade gett Kalmar ledningen innan det. Daniel Sundgren satte 2–1 till AIK på straff strax efter pausen, efter att Chinedu Obasi gjorts ner i straffområdet. Och Ebenezer Ofori skruvade med ett läckert skott in 3–1, framspelad av Obasi, när AIK definitivt säkrade andraplatsen i tabellen framför IFK Norrköping på bättre målskillnad. För andra säsongen i rad förlorar AIK inte en match på Friends arena.

– Vi lyckades inte vinna mot Göteborg, det är vår stora miss. Därför vinner vi inte SM-guld. Då är jag väldigt kategorisk, men det känns så, säger Norling.

Mot Kalmar valde Norling att bänka förstemålvakten Patrik Carlgren till förmån för 19-årige Oscar Linnér. Anledningen till petningen är att den 24-årige landslagsmålvakten sitter på ett utgående kontrakt och ännu inte lyckats komma överens med klubben om en förlängning.

– Vi måste se om vårt hus. Ingen är större än AIK, säger Norling.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset