SMHI har utfärdat klass 1-varningar för ishalka, hårda vindar och snöfall. Arkivbild.
SMHI har utfärdat klass 1-varningar för ishalka, hårda vindar och snöfall. Arkivbild.

Det råder mycket halt väglag på flera håll i landet. På torsdagsmorgonen gick SMHI ut med en klass 1-varning för ishalka i stora delar av Svealand och Götaland. Samtidigt varnas det för hårda vindar i Jämtland och snöfall i Värmland. "Man bör vara försiktig", säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Den som ännu inte har bytt till vinterdäck på bilen gör kanske bäst i att lämna den hemma i dag.

På torsdagsmorgonen utfärdade SMHI en klass 1-varning för ishalka i Uppsala län, Stockholms län, Östergötlands län, Örebro län, Västmanlands län, Västra Götalands län, Hallands län, Jönköpings län, Kronobergs län och Skåne län.

LÄS MER: Hög tid att byta till vinterdäck – det här ska du tänka på

– Det som händer i dag är att vi har ett nederbördsområde som faller som snö men som övergår i regn. När nederbörden faller på kalla vägar blir det ishalka, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Under förmiddagen drabbar ishalkan främst landets sydvästra delar, men under eftermiddagen och kvällen drabbar halkan även östra Svealand och Götaland.

I landets norra delar råder i skrivande stund inga varningar över halt väglag. Däremot är en klass 1-varning för ”mycket hårda vindar” utfärdad i Jämtlands län, som under torsdagen och fredagen kan få vindar på upp till 25 m/s.

I Värmlands län har en klass 1-varning utfärdats för snöfall, då 5-10 centimeter väntas under morgonen och förmiddagen.

– Varningarna är utfärdade eftersom det här är väderlekar som är svåra att bekämpa. Vi brukar inte gå ut med uppmaningar i hur man ska agera vid den här typen av väder, men jag tycker verkligen att man ska iaktta försiktighet, säger Charlotta Eriksson.

Definition för klass 1-varning vid plötslig ishalka

”Väderförhållanden som medför plötslig ishalka, exempelvis underkylt regn, regn på kalla vägbanor eller regn som följs av snabbt tillfrysande vägbanor. Risk för halka på vägar. Om prognosen ändras till kraftigare underkylt regn med 3mm eller mer inom 6 timmar uppdateras varningen till en högre varningsklass”.

Definition för klass 1-varning snöfall:

”Snöfall där det väntas 5 mm eller mer (i smält form) inom 6 timmar. Tidigt eller sent på säsongen kan varning utfärdas även vid mindre snömängder. Risk för halka på vägar. Om prognosen ändras till kraftigare snöfall med mer än 20 mm inom 12 timmar, alternativt 12 mm inom 12 timmar i kombination med frisk vind (över 8 m/s), uppdateras varningen till en högre varningsklass”.

Källa: SMHI

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset