Jelena Isenbajeva vid en presskonferens på torsdagen.
Jelena Isenbajeva vid en presskonferens på torsdagen.

Inte välkommen till OS i Rio för att delta. Men ryska stavhoppsstjärnan Jelena Isinbajeva åkte till Brasilien ändå, och valdes in i de aktivas råd i IOK, den internationella olympiska kommittén.– Jag är så glad, det här känns som kompensation, säger Isinbajeva.

Isinbajeva valdes in tillsammans med tyska fäktaren Britta Heidemann, sydkoreanske bordtennisspelaren Seung-min Ryu och den ungerske simmaren Daniel Gyurta. Det är idrottarna själva som röstar fram fyra nya kandidater vid varje sommar-spel. De valda sitter på sin post i åtta år.

– Jag är så, så, så glad. Jag är extremt glad för den här omröstningen. Jag är glad att alla idrottare som deltar här i Rio har röstat på mig. De har höjt sina röster för mig, och de visar sitt stöd och sitt förtroende för mig, säger Jelena Isinbajeva.

Ryssland stoppades

Hon har själv aldrig åkt fast för dopning, men fick inte tävla i Rio då Internationella friidrottsförbundet stängt av hela den ryska friidrottstruppen från OS, till följd av misstankar om systematisk dopning. Att bli invald i de aktivas råd ser hon som en liten revansch, säger Isinbajeva.

– Det här var väldigt viktigt för mig. Jag har förberett mig för det här OS:et så länge och som ni vet fick jag inte komma hit av olika anledningar. Och så blev jag invald i de aktivas råd. Det är lite av en kompensation.

Frågor får vänta

Hon vill dock inte svara på några frågor om vilka signaler det här skickar, utan hänvisar till fredagens presskonferens, då hon lovar att svara på alla frågor.

– I dag är inte rätt tidpunkt att prata om det. I dag är jag bara väldigt glad och tacksam. Tack till alla idrottare som röstat på mig, tack för ert förtroende och ert stöd. För mig var det väldigt, väldigt, väldigt viktigt. I dag är vi alla vinnare. Så tack så mycket. Nu ska jag jobba hårt för den olympiska rörelsen och jag ska självklart jobba för att skydda alla rena idrottares rättigheter runtom i världen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset