Många visade sitt missnöje i Reykjavik under måndagen efter att statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson visats ha kopplingar till Panama-skandalen.
Många visade sitt missnöje i Reykjavik under måndagen efter att statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson visats ha kopplingar till Panama-skandalen.

Tusentals människor samlades på måndagskvällen utanför alltinget i Reykjavik för att kräva nyval. Under dagen uppmanade oppositionspartierna statsministern att avgå efter avslöjandet om hans kopplingar till skatteparadis.

En av demonstranterna var Björn Jónsson som tycker att statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson förlorat förtroendet och måste avgå.

– Jag känner mig sviken och arg. Det är väldigt kaxigt och fräckt av statsministern att låtsas som att vi inte är här och ignorera den här stora delen av befolkningen som vill att han ska avgå, säger Björn Jónsson.

Demonstrationen hölls efter gårdagens avslöjande om hur statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson haft tillgångar i skatteparadis som han inte berättat om.

Avslöjandet är resultatet av ett internationellt samarbete mellan grävande journalister visar hur inte bara den isländska statsministern, utan också finansminister Bjarni Benediktsson och inrikesminister Ólöf Nordal har kopplingar till bolag på ökända skatteparadis som Seychellerna och Brittiska Jungfruöarna.

De utpekade ministrarna hävdar själva att de skattat för pengarna i fråga och att inga lagar har brutits. Katrín Jakobsdóttir, ledare för oppositionspartiet Vänsterpartiet — de gröna, säger att det är svårt för isländska skattemyndigheten att, utan insyn, veta om det faktiskt stämmer.

– Och även om man inte brutit mot lagen finns det också moraliska krav som ska ställas på politiker. Befolkningen borde också kunna lita på att vi som politiker är öppna med våra intressen, men det här har man inte berättat om, säger hon.

Förtroendet för politiker har varit lågt sedan finanskrisen drabbade landet 2008. I februari, innan det här avslöjandet blev känt, svarade 17 procent av islänningarna i en mätning från Gallup att de hade förtroende för parlamentet.

Förutom den eventuella skatteflykten ifrågasätts också om statsministern suttit på dubbla stolar när han förhandlat med de utländska fordringsägare som Islands kraschade banker har stora skulder till. Företaget Wintris, beläget på Brittiska Jungfruöarna och registrerat på statsministerns fru, har fordringar på över en halv miljard isländska kronor hos tre isländska banker.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson understryker att det inte är han själv utan hans fru, Anna Sigurlaug Pálsdóttir, som äger bolaget på Brittiska Jungfruöarna. Kritiken handlar dock inte bara om ägandeförhållandena, utan om att statsministern inte varit öppen med parets tillgångar och möjliga intressekonflikter.

– Det här är uppgifter som statsministern inte berättat om i något av de senaste valen. Det är mycket allvarligt, säger Katrín Jakobsdóttir, som tillsammans med de andra oppositionspartierna uppmanar statsministern att avgå och utlysa nyval.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik