Leksands Eric Casonguay gör 1–0 under tisdagens ishockeymatch i SHL mellan Leksands och Växjö Lakers.
Leksands Eric Casonguay gör 1–0 under tisdagens ishockeymatch i SHL mellan Leksands och Växjö Lakers.

Leksand tänkte målskytt, Eric Castonguay, har hittat formen.Han blev den store matchvinnaren med ett mål och en assist när Leksand slog Växjö med 3–1 efter en rafflande avslutning.– Toppen att få vinna två matcher i rad och äntligen fick jag göra mål inför hemmapubliken. Vilken underbar känsla, jublade Eric Castonguay i spelargången efter matchen.

Inför den här säsongen värvades kanadensaren Eric Castonguay från Tingsryd där han i fjol öste in mål för smålandslaget.

Nu kom han till Leksand som tänkt förstecenter och vass målskytt. Men inledningen på säsongen har varit riktigt jobbig för kanadensaren.

I somras var han skadad i nästan tre veckor och missade en stor del av uppbyggnadsträningen. Det var en mardrömsstart inför en säsong i ett nytt lag där han också skulle testa SHL för första gången.

– Det har varit jobbigt. Det är stor skillnad mellan SHL och allsvenskan, men jag och övriga laget har hela tiden kämpat på. Nu ser det ut att lossna, säger Eric Castonguay, som inför matchen mot Växjö bara gjort ett mål, som kom mot Luleå i början av säsongen. Men på tisdagen fick han i gång målskyttet.

Slog till

Efter en händelselös första period slog han till efter 8.07 i andra perioden. Oskar Lang, täckte ett skott i egen zon och slog sedan en bra passning till Eric Castonguay som kunde kontra, bli fri med Växjömålvakten Viktor Andrén och göra 1–0.

– Det målet har jag längtat efter. Och att dessutom få göra det inför hemmapubliken.

I början av tredje fick han sedan en viktig roll i matchavgörandet. I powerplay passade han Ben Youds som sköt ett skott via Jon Knuts i mål. Det betydde 2–1 till Leksand och brygga för Växjö.

– Det bästa är att vi nu spelar bra i flera matcher i rad. Det här betyder mycket både för mitt och lagets självförtroende, säger Eric Castonguay.

Ödmjuk tränare

Leksandstränaren Per-Erik Johnsson intygar också att Eric Castonguay utvecklats mycket den senaste tiden:

– I början av säsongen tog han små steg framåt. Efter speluppehållet går utvecklingen riktigt fort för honom.

Per-Erik Johnsson var annars glad efter segern, som blivit en bristvara för Leksand:

– Det känns så bra att vi lyckades med målsättningen att vinna två matcher i rad. Samtidigt måste vi vara ödmjuka och inse att det är mycket hårt arbete som återstår.

I Växjö var det deppigt efter matchen. Men laget visade ändå prov på mycket kvalité som blir till nytta i fortsättningen av säsongen. Främst i första perioden och i avslutningen av matchen.

– Ja, det finns mycket bra som vi tar med oss, men det är aldrig roligt att förlora. I dag förlorade vi mot ett Leksand som verkligen visade ett uppoffrande spel. Alla lag i SHL är svåra att besegra när de spelar på det sättet, säger Växjös tränare Sam Hallam.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset