Översiktsvy över de gamla delarna av Jerusalem. I mitten av bilden syns al-Aqsa-moskén och den heliga plats som av judar benämns Tempelberget.
Översiktsvy över de gamla delarna av Jerusalem. I mitten av bilden syns al-Aqsa-moskén och den heliga plats som av judar benämns Tempelberget.

Israel fryser sitt samarbete med Unesco sedan FN-organet lagt fram två resolutioner där man bland annat beskriver landet som en ockupationsmakt.

Den israeliske utbildningsministern Naftali Bennett ger beskedet i ett brev till Unescos generalsekreterare Irina Bokova, rapporterar AFP. Han skriver att han meddelat Israels kommission till FN-organet att "ställa in alla yrkesmässiga aktiviteter med den internationella organisationen", som han anklagar för att ignorera "tusentals år av judiska band till Jerusalem" och sanktionera "islamistisk terrorism".

Bakgrunden är två resolutioner som lagts fram av flera arabländer och som i veckan antogs av Unesco på kommitténivå. Resolutionerna, som tas upp av den verkställande styrelsen på tisdag, refererar till Israel som en "ockupationsmakt" och syftar till att "säkra det palestinska kulturella arvet och östra Jerusalems särskilda karaktär", enligt AFP.

Bokova reagerade på kritiken genom ett uttalande där hon slår fast att både muslimer, judar och kristna har rätt till ett "uttryckligt erkännande" av sin historia i och förhållande till staden.

Östra Jerusalems status är en av de största stötestenarna i Israel-Palestina-konflikten.

Israel kritiserade tidigare i år Unesco efter en resolution i april där FN-organet enbart benämnde det område i Jerusalem där bland annat al-Aqsa-moskén står med dess arabiska namn, och uteslöt den judiska benämningen Tempelberget.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset